Danilo Marunović

Najznačajniji filmovi koje je režirao, producirao i pisao su Lud za tobom, Preludijum za snajper, Mirsada, Artist and investigator.


Danilo Marunović je crnogorski pozorišni i filmski reditelj i producent. Rodjen je 1986. godine u Podgorici. Na odsjeku pozorišne režije na FDU Cetinje, studirao u klasi prof. Radmile Vojvodić. U toku studija dobija priliku kao asistent režije saradjuje sa Eduardom Milerom, Dijegom De Breom , Radmilom Vojvodić i Milanom Karadzićem. 2008. osniva organizaciju Koala production, koja se bavi umjetničkom produkcijom sa temama ljudskih prava, a u desetogodišnjem postojanju organizacija u saradnji sa medjunarodnim institucijama i ambasadama kreira neke od najprepoznatljivijih angažovanih umjetničkih projekata u zemlji.  

Na jubilarnom, tridesetom Budva Grad teatru, u koprodukciji sa Ateljeom 212, režira komad Dzon Logana-Crvena sa Branislavom Lečićem u glavnoj ulozi čuvenog slikara modernizma Mark Rotka. Sa konceptom nevidljivog teatra, kojeg je sa svojom ad-hoc pozorišnom trupom razvijao posljednjih godina, predstavio se više puta domaćoj i medjunarodnoj javnosti. Kao rezidentni umjetnik DEAC-a (Dukley art comunity center), medjunarodnog umjetničkog projekta sa sjedištem u budvanskom kompleksu Dukley garden, postaje njihov stipendista, radeći na seriji projekata sa vodećim ruskim umjetnicima poput Pjotra Pavlenskog i subverzivnom medjunarodnom punk-art senzacijom Pussy Riot. 

Na poziv State departement-a, pohadja International Visitor Leadership Program, istovremeno postajući alumnista Američke vlade. Prepoznat je i kao umjetnik koji je svojim angažovanim kampanjama poput prvog crnogorskog spota za promociju LGBT prava „Mi smo dio ekipe“, ili postavkom dokumentarne drame SEVEN kao dio globalnog projekta, aktivno učestvovao u borbi za prava ugroženih manjina, u procesu suočavanja crnogorskom mentaliteta sa zabludama, šovinizmom, ksenofobijom i nacionalizmom. 

U posljednjih par sezona u pozoristima je rezirao: na velikoj sceni CNP-a,komad Lucy Prebble "The Effect", na sceni Stolaboratorija (I večernja scena) Narodnog Pozorista Sarajevo BiH autorski projekat "Hasanaginice", i u Gradskom pozoristu u Podgorici komad "Mislim da treba da razgovaramo" napisan po motivima Bergmanovih "Prizora iz bracnog zivota". Od nedavno, autor je popularnog podcasta Bure Baruta  Dobitnik je velikog broja nagrada, u zemlji i inostranstvu.