Najoštrije osuđujemo vandaliziranje i ksenofobne poruke ispisane na fasadi zgrade Goethe-Institut Bosnien und Herzegowina! Snažno i istrajno radimo sa našim domaćim i međunarodnim partnerima, među kojima je i Goethe Institut da ovo društvo krene putem evropskih, demokratskih, ljudskih vrijednosti. Strašno je, ponižavajuće, u najmanju ruku zabrinjavajuće da neko daje sebi za pravo na ovaj način se odnositi prema tuđoj imovini i tako slobodno izražavati ksenofobne stavove!

Pozivamo MUP KS, da kao što i uvijek, brzo reaguje i uhapsi osobu koja je počinila ovo krivično djelo, te tužilaštvo da shodno zakonskim propisima najosštrije sankcioniše počinioca.

Konačno je vrijeme da zakonodavna vlast u Kantonu Sarajevu, prije svega, pa onda i u ostatku države usvoje zakone koji predviđaju rigorozne kazne za ovakva djela, a posebno rigorozne kazne za govor mržnje.

Govoru mržnje nema mjesta i neće ga biti u Sarajevu! 

Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo će nastaviti snažno podupirati sve slojeve društva u njihovoj borbi za lična prava, nastavit ćemo pomagati svima kojima je to potrebno i nastavit ćemo imenovati i identificirati ksenofobiju, šovinizam, nacionalim, homofobiju, fašizam i sve druge oblike radikalnih ideja koja narušavaju sigurnost i osjećaj sigurnosti kod drugih.