Četvrtak, 21.09.2023.

OFF on Tour putuje u Skopje, Zagreb i Rim

OFF on Tour putuje u Skopje, Zagreb i Rim

Pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo, ovogodišnji OFF on Tour program realizuje u Skopju, Zagrebu i Rimu.

Nakon dvije godine pauze Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo ponovno kreće na svoju turneju regijom i Evropom.

Sa ciljem da predstavi Sarajevo kao grad filma i festivala, OFF on Tour će ovog oktobra svoj program, mogućnosti za filmske autore i produkcije predstaviti na Festivalu Giffoni u Skopju, Zagrebu te Roma Film Festivalu.

Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo je najveći festival filma za mlade autore te festival sa najvećim i najznačajnijim ko-produkcijskim marketom za mlade filmske autore u BiH i regiji. Pored toga OFF kontinuirano već 5 godina mladima iz cijele Evrope nudi sudjelovanje kroz sudjelovanje u takmičarskom programu, ko-produkcijsom OFF Pro marketu te kroz OFF Internship. Značaj programa su prepoznali mnogi fakulteti za film, festivalski menađment iz Evrope, tako da se OFF i ove godine može pohvaliti sa 4 internship-a/prakse koji su radili studenti iz Groningena, Nizozemske, sa Univerziteta u Groningenu.

U sklopu ovogodišnjeg Giffoni Film Festivala Skopje, u Sjevernoj Makedoniji, OFF će delegirati dvoje mladih glumaca Zana Mujkića i Ishaka Isovića, koji će biti dio omladinskog žirija, dok će predstavnici Festivala u sklopu zvaničnog programa održati predavanje i promociju OFF-a i Sarajeva kao filmske i festivalske destinacije, predstavljajući sve pogodnosti za mlade filmske autore, produkcije i Sarajeva kao snimajuće lokacije.

Po završetku festivala u Skopju, OFF svoju turneju nastavlja u Zagrebu, gdje će na Vern univerzitetu, održati prezentaciju Telemach OFF-a te sve mogućnosti za mlade autore u sklopu Festivala, ali i Sarajeva kao destinacije, a isti kocnept predstavljanja festivala i Sarajeva slijedi i u Rimu krajem mjeseca.

Inače, OFF će u decembru otvoriti javne pozive i aplikacije za prijavu filmova za takmičarski program, a početkom iduće godine i pozive za internship/praksu te prijavu projekata u razvoju za program OFF Pro ko-produkcijski market.

Sve aktivnosti se realizuju pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, koji je kroz interventa sredstva podružao ovaj program te finansira putne troškove.