Četvrtak, 21.09.2023.

Film "Jan" u sklopu Playbox Shorts festivala u Zagrebu

Film "Jan" u sklopu Playbox Shorts festivala u Zagrebu

Kratki igrani film "Jan" u režiji Kenana Musića, a koji je rađen u produkciji OFF Pro biće prikazan u sklopu ovogodišnjeg Playbox Shorts Film Festivala u Zagrebu.

Film "Jan" je sniman na jesen 2023. godine, a iste godine u decembru imao je svoju sarajevsku predpremijeru.

Film je realizovan u produkciji OFF Pro, Pixell4k, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Film će od kraja godine biti dostupan na Amazon Prime za teritoriju SAD-a i Kanade a od proljeća 2024. godine na još jednom servisu za teritoriju jugoistočne Evrope i Balkana, što će produkcija uskoro objaviti.

Film će u Zagrebu biti prikazan u sklopu prvog izdanja Playbox Shorts film festivala, u kinu Forum, 14.10.2023.godine.

Glavne uloge u filmu tumače Maksim Jovanović, koji tumači lik Jana, Ammar Fazlagić koji tumači Janovog najboljeg druga te Arma Tanović i Mehmed Porča, koji tumače uloge Janovih roditelja.

Maksim, Ammar su bili dio OFF Talents programa koji je prošle godine predstavio prvu generaciju mladih talentovanih glumaca, a upravo iz ovog programa u filmu se pojavljuju i Zan Mujkić i Nejla Podžić koji ostvaruju značajne uloge.

U filmu se pojavljuju i sarajevske glumice Maja Salkić - Burazerović, Margarita MladinićHana Zrno te mladi Harun Kurić.

Publici u Zagrebu poklonit će se reditelj filma Kenan Musić, glavni glumci Maksim Jovanović i Ammar Fazlagić, zatim glumac Zan Mujkić te izvršni producenti Mirza Čustović i Andrej Baćić.

Na prvom izdanju ovog specifičnog festivala koji slavi pažljivo odabrane kratke filmove biće prikazani i filmovi:

ISPIT, autorice Nine Anđelković u režiji Karla Gagulića, BILO JEDNOM U VIDEOTECI, autora i režisera Petra Bašića, BRAČ-SELINE, autora Valenta Majte i Marka Fejera u režiji Valenta Majte, ŠTA ĆE SELO REĆ, autora Luke Šamadana u režiji Karla Gagulića.

Prikazivanje filma "Jan" kao jedinog bh. filma u sklopu Playbox shorts je rezultat saradnje Omladinskof Film Festivala Sarajevo i Playbox produkcije koja traje posljednjih 5 godina.

"Drago nam je što ćemo biti u Zagrebu sa "Janom", ne samo zbog filma nego i zbog umrežavanja i nastavka druženja koje smo započeli u Sarajevu. Uspostavljanje kontakata i održavanje istih je bitno, a sve sa ciljem da osnažimo koprodukcijsku saradnju i proizvodnju novih filmova i serija. Saradnja sa Playboxom za OFF je veoma značajna, posebno zbog činjenice da već dugi niz godina sudjelujemo i uzajamno te zajednički proizvodimo i prezentujemo filmove mladih filmskih autora."