Ponedjeljak, 04.09.2023.

Priznanje i zahvalnica Ministru Magodi

 Priznanje i zahvalnica Ministru Magodi

Sa više od 50 filmova, 6 lokacija i preko 15000 posjetilaca ovogodišnji OFF je imao najbolje izdanje ikada, i time zakazao još jednu vrhunsku smotru filma i kreativnih industrija za 2024. godinu, sa nizom noviteta.

Na današnjem sastanku Direktora Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo Kenana Musića i Ministra kulture i sporta KS, Kenana Magode, direktor Festivala izvjestio je Ministra o proteklom izdanju OFF-a i njegovim rezultatima. U godini u kojoj je OFF pokazao svoju industrijsku moć, značaj za mlade autore te još jednom dokazao svoju bitnost za filmsku industriju u BiH i Evropi, značajna i potrebna je bila i podrška koju je Ministarstvo kulture i sporta KS, na čelu sa MInistrom Maodom pružilo Festivalu.

Sa do sada najvećim iznosom finansijske pomoći, koja je pokrila skoro 1/3 budžeta Festivala, Ministarstvo kulture i sporta je pokazalo svoju opredjeljenost da stoji uz OFF kao ozbiljan i najveći partner, promovišući i pomažući najveći festival omladinskog i kratkog filma u ovom djelu svijeta i festival koji je od iznimne važnosti za mlade autore iz BiH i regije.

“Ponosan sam na veliki uspjeh ovogodišnjeg izdanja OFF-a, od broja gostiju i posjetilaca, do kvalitete filmskih projekcija, ali i muzičkih dogadaja, koji su pratili festival. Kao resorn ministar Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, uvijek ću podržavati najbolje projekte, posebno one kojima su u fokusu mladi”, rekao je ministar Magoda prilikom primanja zahvalnice.” - izjavio je Ministar Magoda.

Sa više od 50 filmova, 6 lokacija i preko 15000 posjetilaca ovogodišnji OFF je imao najbolje izdanje ikada, i time zakazao još jednu vrhunsku smotru filma i kreativnih industrija za 2024. godinu, sa nizom noviteta.

Ministar Magoda i direktor Musić su razgovarali i o budućim aktivnostima i saradnji, te je potvrđeno da i Festival i Ministarstvo imaju jedinstven cilj - a to je zadržati mlade u Bosni i Hercegovini te ulagati u mlade filmske autore i noge generacije filmskih radnika koji zapravo i mogu održati trenutni status Sarajeva i Bosne i Hercegovine u smislu filmske industrije, jer bez ulaganja u nove filmske radnike filmska naivno je očekivati opstanak filma i filmske industrije.

Direktor Musić je predstavio Ministru planove i ideje za nadolazeći period, ističući kako je prioritet Festival još veći razvoj platform OFF Talents i OFF Pro CO-production Market  u sklopu OFF Pro Industry programa, a koji rade na afirmisanju, umrežavanju i šklovanju mladih autora, glumica, glumaca, filmskih radnica i radnika te mladih koji se osposobljavaju za rad u festivalskom menadžetmntu i na filmskim setovima.

Inače, OFF će do kraja godine započeti produkciju novog dugometražnog filma, predprodukciju serije JAN, a kroz program OFF Pro će ko-producirati tri kratka filma, koja su sredstva dobili putem Ko-produkcijskog marketa koji je održan u sklopu 15. Telemach Omladinkog Film Festivala Sarajevo.