Srijeda, 30.08.2023.

Studenti iz Nizozemske i BiH i ovu godinu na praksi u sklopu OFF-a

Studenti iz Nizozemske i BiH i ovu godinu na praksi u sklopu OFF-a

OFF je, osim prepoznatljive filmske i ko-produkcijske platforme, u posljednje dvije godine posao i platforma za edukaciju i obrazovanje novih generacija festivalskih radnika i kao takav postao je omiljena lokacija i projekat za praksu studenata iz cijele Evrope.

Telemach Omladinski Film Festival (OFF) Sarajevo i Univerzitet Groningen ponosno, već drugu godinu zaredom realizaiju uspješnu saradnju koja je omogućila studentima nezaboravno praktično iskustvo na ovom filmskom festivalu i priliku za profesionalni razvoj.  

U okviru ove saradnje, troje studenata sa Univerziteta Groningen, Mia Kirilova, Max Xiao I Tycho Onderstijin, ove godine boravilo je u Sarajevu na 15.Telemach OFF-u, gdje su bili raspoređeni u sektore prgorama i OFF Pro industry programa. OFF je kao I prethodnih godina studentima pokrio sve troškove njihovog prevoza, smještaja i boravka u Sarajevu. Pored rukovođenja i koordinacije programskih aktivnosti, OFF talks programa, studenti iz Nizozemske su aktivno učestovatli u analizi I filmskoj kritici, a njihovi radovi su sadržavali njihov doživljaj Sarajeva I Festivala. Po završetku Festivala studenti su uradili svoj završni rad koji su ocjenili predstavnici Festivala I Univerziteta, a finalnom ocjenom krajem mjeseca augusta završena je njihova praksa.  


Posebno značajna je saradnja tokom Festivala realizovana je I sa Telemach Fondacijom, koja je uz OFF, omogućila zapošljavanje dvije polaznice njihove PR škole na Festivalu. Ova prilika ne samo da je omogućila studentima da steknu prvo radno iskustvo, v je i pružila vrijedan doprinos u oblasti festivala, komunikacija i PR-a. 

Ovo nije prvi put da Univerzitet Groningen i Omladinski Film Festival sarađuju. Već drugu godinu zaredom, studenti ovog renomiranog univerziteta su uključeni u Festival, što im pruža jedinstvenu priliku da nauče o festivalskom menadžmentu iz prve ruke, susretnu se sa kreativnim procesom iza filmske i festivalske produkcije i razviju praktične vještine kroz rad sa iskusnim profesionalcima. 

Direktor Omladinskog Film Festivala, Kenan Musić, izjavio je: "Saradnja sa Univerzitetom Groningen I Telemach Fonadcijom nam je izuzetno važna jer smo uvjereni da je pružanje praktičnih iskustava studentima iz cijelog svijeta ključno za njihovu i našu budućnost. Drago nam je što je OFF već drugu godinu zaredom, ponosnomjesto učenja, razmjene iskustava i mjesto kojem hrle mladi iz cijele Evrope. 


Ova saradnja svjedoči o posvećenosti Omladinskog Film Festivala Sarajevo razvoju mladih talenata i unapređenju filmske kulture i industrije, ali I o važnosti ovakvih aktivnosti, s obzirom da se Sarajevo I Bosna I Hercegovina u Evropi, kroz OFF, spominju kao poželjne lokacije za studente I njihove prakse. 

Projekat je realizovan uz podršku Visit Sarajevo I MInistarstva kulture I sporta KS, čijim su sredstvima pokriveni troškovi prevoza I smještaja studenata iz Nizozemske.