Subota, 22.07.2023.

Dodjelom nagrada završen 15.Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo - najbolje izdanje festivala do sada

Dodjelom nagrada završen 15.Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo - najbolje izdanje festivala do sada

Dodjelom nagrada, zavšeno je jubilarno izdanje 15. Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo. Po svim parametrima ovo je bilo najbolje izdanje Festivala ikada!

 Posljednje festivalske noći prikazana su tri filma, među kojima i film srbijanskog reditelja Stevana Filipovića „Pored tebe“.  

U konkurenciji najbolji dugometražni film nagradu je osvojio film „I have electric dreams“, a odlukom žirija najbolji kratki film je ostvarenje „Tria“.

Specijalnu nagradu u programu dugometražnog filma dobio je film „EO“, dok je sepcijalno priznanje u kategoriji kratkog filma dobio film „The Other“.  

Žiri za takmičarksi dugometražni film čine: crnogorski reditelj Danilo Muranović, reditelj Pjer Žalica, casting agentica Anila Gajević i kinematograf profesor Edib Ahmetašević. Najmlađi sastav žirija do sada za kratki film čine: glumac Filip Vidović, rediteljka Lina Dervs i producent Alem Babić.

Nagradu Best new apperance i prsten festivala dobio je mladi, talentovani talijanski glumac Mattia Carrano.  

On je rekao kako je oduševljen Sarajevom i da mu je ovo jedna od prvih nagrada.  

„Hvala organizatorima na pozivu, i hvala na ovoj nagradi koja za mene ima veliki značaj“, rekao je Carrano.  

Ovogodišnji OFF prikazao je rekordan broj filmova – 59, te gostio više stotina gostiju iz 14 zemalja čime je još jednom pokazao da je najveći festival omladinskog filma u Jugoisstočnoj Evropi“.

„Ponosni smo na sve parametre ovogidšnjeg izdanja OFF-a, od broja gostiju i posjetilaca, do kvalitete prikazanih filmova. Mogu da obećam da ćemo i narednih godina pomjerati granice omladinskog filma i biti festival kojem su u fokusu mladi“, rekao je direktor Festivala Kenan Musić.  

Osim filmskih nagrada, festival tradicionalno dodjeljuje i nagradu Glas mladih, a ovogodišnji dobitnik je kompanija Telemach. Nagrada se dodjeljuje pojedincima ili kompanijama koje svojim radom, djelovanjem, i posvećenošću ohrabruju i podržavaju mlade. Iz Direkcije Festivala rekli su da je odluka da nagradu dobije

Kompanija Telemach zapravo nagrada za neizmjeran doprinos razvoju kinematografije i promocije mladih autora i njihovo plasiranje na tržište.  

Pružiti podršku mladima, ohrabriti ih da se educiraju, stvaraju i budu najbolja verzija sebe misija je kompanije Telemach BH, generalnog sponzora 15. Telemach Omladinskog Film Festivala.  

„Nakon bogate filmske smotre mladih autora, serije fantastičnih koncerata i brojnih drugih pratećih aktivnosti osjećamo ogroman ponos i zadovoljstvo što smo doprinijeli tome da 15. izdanje Telemach Omladinskog Film Festivala značajno poraste i bude najveće i najspektakularnije do sada. Kao generalni sponzor i prijatelj ovog događaja imali smo priliku još jednom pokazati svoju čvrstu i kontinuiranu opredijeljenost za stvaranje boljih uvjeta za život, rad i stvaralaštvo mladih u Bosni i Hercegovini. O tome svjedoči i priznanje Glas mladih, koje su nam dodijeli organizatori Festivala i koje ćemo nositi s ponosom“, istakao je Admir Drinić, CEO Telemach BH.

Tokom trajanja festivala osim filmskih projekcija organizovano je i 10 OFF Talks programa, tri muzička događaja te niz drugih događaja. 

Festival je bio odlična prilika za susrete mladih autora i filmskih radnika, te sjajna platforma za promociju i distribuciju omladinskog filma. Dva prikazana filma bili su kandidati za nagradu Oscar.  

Nakon ceremonije zatvaranja festival posjetiocima poklanja kocert grupe „Letu štuke“ na Vils Summer Screen, a potom u Domu mladih slijedi after party Central Clubbing