Utorak, 18.07.2023.

Otvoren je 15. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo

Otvoren je 15. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo

Svaki dan tokom trajanja Festivala na pozorišnom trgu održavat će se i niz popratnih programa, a svakako treba izdvojiti OFF Talks programe koji donose razgovore sa specijalnim gostima festivala, autorima i protagonistima filmova. OFF Talks počinje u 12:00.

Festivalska groznica počela je još jutros kada ja otvoren Festivalski trg. Ceremoniji otvaranja prethodio je Crveni tepih kojim su prošetale brojne zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života među kojima i: reditelj Pjer Žalica, direktor OFF-a Kenan Musić, glumica Anita Ognjanović, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović, načelnik općine Centar Srđan Mandić, načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, ministar u Vladi Kantona Sarajevo Admir Katica i brojni drugi.

Obraćajući se gostima Festivala direktor OFF-a Kenan Musić prisjetio se 2015. kada je sadašnja ekipa preuzela OFF.

„Tada smo imali ideju da postanemo ono što smo danas – najveći festival kratkog i omladinskog filma u jugoistočnoj Evropi.  Danas je OFF ozbiljan i cijenjen festival te nezaobilazan igrač u filmskoj industriji. Aktivno sudjelujemo u proizvodnji, distribuciji i promociji filma u Bosni i Hercegovini i Evropi, i prisutni smo na svim značajnijim evropskim film festivalima, zahvaljujući čemu imamo vrhunski program. Ovogodišnji Festival donosi 59 filmova iz 14 zemalja u pet selekcija. Imamo najveći broj dugometražnih filmova u zvaničnoj takmičarskoj selekciji – 8 dugometražnih filmova od čega su čak dva kandidata za Oscar, filmovi Eo i Close“, rekao je Musić.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk rekao je kako veoma je bitno da mladi filmski radnici imaju prostor da pokažu svoje talente.

“Bosna i Hercegovina i region su bogati talentima, a bez ovakvih festivala oni ne mogu pokazati svoje znanje i uvezati se sa starijim kolegama, kako bi stekli dodatna iskustva. Podrška Vlade Kantona Sarajevo ovim i sličnim projektima nikada neće izostati", rekao je premijer Nihad Uk.

Nagrade za najbolji glumački duo dobili su Anita Ognjanović i Mihajlo Veruović, poznatiji kao Voyage. Nagrada je dodijeljena u sklopu Ilidža Open Air-a, a preuzela ju je Ognjanović, budući da Veruović nije mogao posjetiti Festival zbog ličnih razloga.

“Drago mi je da festival raste i čini mi se da će biti sve veći i jači”, rekla je nagrađena glumica.

Član žirija reditelj Pjer Žalica rekao je kako su mladi jako bitni za film.

“Divno je vidjeti da mladi ljudi mogu vidjeti filmove o mladim ljudima i nadam se da će to neke od njih inspirisati da prave filmove”, rekao je Žalica.

Festival, koji ove godine prikazuje rekordan broj filmova, ugostiće i brojne filmske zvijezde iz regije, ali i Evrope. Među ovogodišnjim teen zvijezdama festivala su: Zeno Garton, reditelj filma „The Lost Boys“ i Khalil Ben Gharibia glavni glumac istog filma, Emina Smajić i Milena Aboyan, iz filma „Elaha“ a zasigurno da će najveću pažnju privući mladi italijanski glumac Matta Carrano, iz serije „Prisma“ (Amazon Prime) koji je će na  dodjeli nagrada ovogodišnjeg Festivala primiti nagradu za „Best new aperance“.

Odukom Vlade Kantona Sarajevo od početka pa do kraja Festivala svi ugostiteljski objekti u KS mogu raditi do dva sata iza ponoći, a radno vrijeme je produženo i svim mjestima i objektima koji rade u sklopu Omladinskog Film Festivala te na mjestima gdje se održavaju festivalski događaji.

Svaki dan tokom trajanja Festivala na pozorišnom trgu održavat će se i niz popratnih programa, a svakako treba izdvojiti OFF Talks programe koji donose razgovore sa specijalnim gostima festivala, autorima i protagonistima filmova. OFF Talks počinje u 12:00.

Posljednja noć Festivala rezervisana je za koncert benda „Letu štuke“ na Ljetnoj pozornici Vilsonovo šetalište. Ulaz je besplatan i otvoren od 21:30, a koncert će trajati do iza ponoći.

Festival će biti zaključen zvaničnim after party-em u Domu Mladih i muzičkim spektaklom Central Clubbing. Ulaz je 10,00 KM.

Ulaz na sve projekcije i događaje Festivala je isključivo moguć uz ulaznice, bez obzira da li je ulaz besplatan ili se plaća, i iste se preuzimaju i kupuju on-line ili u box office centru ispred Pozorišta Mladih.