Ponedjeljak, 17.07.2023.

Sve što trebate znati o 15. Telemach Omladinskom Film Festivalu Sarajevo

 Sve što trebate znati o 15. Telemach Omladinskom Film Festivalu Sarajevo

Ulice Branilaca Sarajeva, od spoja sa ulicom Čemaluša do spoja sa Radićevom, te ulica Kulovića od Obale Kulina Bana do ulice Titova će u potpunosti biti zatvorene od 18:45 do 00:00. Ulaz za posjetioce na trg ispred Pozorišta je otvoren od 20:20 i potpuno je besplatan.

Svečanom ceremonijom otvaranja u Pozorištu Mladih, te projekcijama na otvorenim kinima Poli Open Air Gimnazijska, VIls Summer Screen i Ilidža Open Air sutra će početi 15. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo.

Po završetku projekcija na trgu ispred Narodnog pozorišta počinje pravi muzički spektakl, koji će biti šlag na tortu povodom proslave 15 godina Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

Ulice Branilaca Sarajeva, od spoja sa ulicom Čemaluša do spoja sa Radićevom, te ulica Kulovića od Obale Kulina Bana do ulice Titova će u potpunosti biti zatvorene od 18:45 do 00:00. Ulaz za posjetioce na trg ispred Pozorišta je otvoren od 20:20 i potpuno je besplatan.

Od 18. jula naveče, po odluci Vlade Kantona Sarajevo, svi ugostiteljski objekti u KS mogu raditi do dva sata iza ponoći, a radno vrijeme je produženo i svim mjestima i objektima koji rade u sklopu Omladinskog Film Festivala te na mjestima gdje se održavaju festivalski događaji.

U četiri dana koja slijede nakon otvaranja OFF će prikazati 59 filmova. Ulaznice su dostupne online na tickets.omladinski.ba ili u Box office centru ispred Pozorišta Mladih, svaki dan od 11-20 sati. 

Projekcije u otvorenim kinima Vils Summer Screen i Poli Open Air Gimnazijska (igralište OŠ Safvet Beg-Bašagić) počinju svaku noć u 21 sat, dok projekcije na Ilidža Open Air počinju u 20:30.

Tokom trajanja Festivala, Sarajevo će ugostiti i mnoge mlade filmske autore i zvijezde, a svakako se ističu Mihajlo Veruović Voyage i Anita Ognjanović, koji će na otvaranju Festivala primiti nagradu za najbolji glumački tandem. Već treći dan na Festival stižu Zeno Garton, reditelj filma „The Lost Boys“ i Khalil Ben Gharibia glavni glumac istog filma. Biće tu i Emina Smajić i Milena Aboyan, iz filma „Elaha“ a zasigurno da će najveću pažnju privući mladi italijanski glumac Matta Carrano, iz serije „Prisma“ (Amazon Prime) koji će na dodjeli nagrada ovogodišnjeg Festivala primiti nagradu za „Best new aperance“. 

Svaki dan tokom trajanja Festivala na pozorišnom trgu održavat će se i niz popratnih programa, a svakako treba izdvojiti OFF Talks programe koji donose razgovore sa specijalnim gostima festivala, autorima i protagonistima filmova. OFF Talks počinje u 12:00, osim prvog izdanja koji OFF realizuje sa Davcast by Oslobođenje, gdje će gost biti Mihajlo Veruvoić Voyage i koji će početi u 11 sati u sali Pozorišta Mladih. Ovaj program se inače održava na trgu ispred Pozorišta Mladih, a razgovor 19.7. će biti održan u sali Pozorižta Mladih.

Posljednja noć Festivala rezervisana je za koncert benda „Letu štuke“ na Ljetnoj pozornici Vilsonovo šetalište. Ulaz je besplatan i otvoren od 21:30, a koncert će trajati do iza ponoći.

Festival će biti zaključen zvaničnim after party-em u Domu Mladih i muzički spektakl Central Clubbing. Ulaz je 10,00 KM.

Ulaz na sve projekcije i događaje Festivala je isključivo moguć uz ulaznice, bez obzira da li je ulaz besplatan ili se plaća, i iste se preuzimaju i kupuju on-line ili u box office centru ispred Pozorišta Mladih.