Četvrtak, 23.03.2023.

OFF Pro Industry Days:Prijave za projekte u razvoju i Script Hub

OFF Pro Industry Days:Prijave za projekte u razvoju i Script Hub

Maksimalni koprodukcijski fond za najbolji projekat je 4.000,00 EUR. Prijaviti se mogu svi zainteresovani mladi autori od 16 do 28 godina iz cijelog svijeta. Prijave su otvorene od petka 24.3.2023. godine do mjeseca maja.

Ovogodišnji, 15. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo na velika vrata vraća svoj razvojni, ko-produkcijski program namijenjen mladim filmskim autorima i njihovim projektima u razvoju.

OFF Pro je industrijski program Omladinskog Film Festivala Sarajevo, ranije poznat kao OFF Mini Market. Ovaj program se zasniva na ko-produkcijama, razvoju filmskog i serijskog sadržaja, otkrivanju novih talenata i obrazovanju mladih filmskih radnika, autora, glumica i glumaca.

OFF Pro Industry Days održava se u sklopu svakog izdanja Omladinskog Film Festivala Sarajevo i sastoji se od nekoliko potprograma: OFF Script Hub, OFF Talents, OFF WIP (Work in Progress), OFF Distribution Talks i Pro Talks.

OFF Pro predstavlja jedinstveno središte za mlade autore iz cijele Europe. Kroz OFF Pro mladi autori imaju priliku da predstave svoje gotove projekte kao i one u razvoju, te da se upoznaju i unaprede svoje znanje sa vrhunskim filmskim profesionalacima iz cijelog svijeta. Također, ovaj program Festivala predstavlja sjajno mjesto za umrežavanje i razmjenjivanje ideja sa producentima i distributerima filmskog svijeta.

OFF Pro ima za cilj osnažiti nove filmske stvaraoce, svojim debijima ili novim projektima, dajući im priliku da ostvare niz pogodnosti kroz industrijske programe Festivala. U 2023. OFF Industry dani će se održavati od 19. do 22. jula. u okviru Industrijske kuće Goethe Instituta.

OFF Pro - Work in Progress

OFF Pro traži projekte koji (od faze razvoja do grube izrade) koji se ne uklapaju u redovni poziv za prijavu; razmislite o filmovima na više ekrana, XR projektima, instalacijama, epizodnim sadržajima, interaktivnim onlajn filmovima, (narativnim) video igrama ili bilo čemu što je namijenjeno za prikazivanje izvan klasičnih prostora za projekcije. Možete se prijaviti sa projektima u pretprodukciji, sa scenarijima, sinopsisom, idejama ili polugotovim filmovima. OFF Pro nudi sastanke s programerima, interaktivne sesije, pitching gdje filmski profesionalci i žiri rado sluša druge specifične potrebe koje bi mogle pomoći  projektu u razvoju. Maksimalni koprodukcijski fond za najbolji projekat je 4.000,00 EUR. Prijaviti se mogu svi zainteresovani mladi autori od 16 do 28 godina iz cijelog svijeta. Tim Festivala će izabrati 7 najboljih projekata koji će biti predstavljeni u zvaničnom pitching programu Work in Progress, a ti predstavnici će biti dio Festivala i dobiti akreditaciju za program industrije koji će im omogućiti da prisustvuju svim programima Festivala i industrije. Rezultati će biti objavljeni u mjesecu junu 2023. godine.

OFF Pro Script Hub

OFF Script Hub je potpuno novi industrijski program Omladinskog Film Festivala Sarajevo. Riječ je o programu koji promovira mlade pisce i talente čije vještine želimo usavršiti kako bi jednog dana izrasli u vrhunske scenariste i dramaturge. U 2023. godini OFF Pro poziva sve mlade od 17-25 godina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Slovenije i Kosova da se prijave za ovaj program i budu dio trodnevnih predavanja i radionica. Svi odabrani učesnici će učestvovati u pisanju scenarija za dva kratka filma koja će OFF Pro producirati 2024. godine, što će im odmah omogućiti rad na filmskom projektu. U prijavi, pored osnovnih podataka, potrebno je dostaviti i jedan od radova, to može biti esej, kratak opis teme filma, sinopsis ili bilo koji pisani projekti sa idejom koja može prerasti u film script. Festival će odabrati 10 najboljih, koji će tokom trajanja festivala boraviti u Sarajevu i sudjelovati na radionicama i programima OFF Pro Industy Days. Rezultati će biti objavljeni u mjesecu junu 2023. godine.

Program OFF Distribution Talks je namijenjen takmičarima iz ovogodišnje zvanične selekcije Festivala i autorima iz takmičarskog programa prethodnog izdanja Festivala. 

Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem OFF Portala - off.filmchief.com ili pristupiti preko zvanične stranice Festivala www.omladinski.ba u sekciji OFF Pro Industry Days