Utorak, 14.03.2023.

Gradonačelnica Karić ugostila direktora OFF-a: Od ove godine značajnija podrška

Gradonačelnica Karić ugostila direktora OFF-a: Od ove godine značajnija podrška

Na današnjem sastanku u Vijećnici, direktor Festivala Kenan Musić, razgovarao je sa Gradonačelnicom Benjaminom Karić, te je upoznao sa ovogodišnjim programom OFF-a. Grad Sarajevo će podržati ovogodišnji OFF sa iznosom od 10.000,00 KM.

Gradonačelnica Benjamina Karić rođ. Londrc, ugostila je danas u gradskoj Vijećnici Kenan Musića, direktora Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

U ugodnom i opuštenom razgovoru, iskrenom i prijateljskom, Gradonačelnica Grada Sarajeva čestitala je direktoru OFF-a na izvrsnoj organizaciji Festivala i poželila sreću za 15. izdanje te potvrdila veća ulaganja Grada Sarajeva u ovaj jedinstveni filmski festival.

Direktor OFF-a je istaknuo, kako je rad Gradonačelnice Karić i njene administracije vidljiv, sjajan i usmjeren novim tokovima, a posebnu zahvalnost treba iskazati zbog ulaganja u kulturu, mlade i sport, što je godinama bilo na marginama.

Grad Sarajevo je dugogodišnji partner OFF-a, no ovo je prvi put da će finansijska podrška festivalu biti značajno uvećana, što će zasigurno doprinjeti kvalitenijoj organizaciji i programu Festivala.

Tokom susreta, direktor Festivala, Gradonačelnici Karić je poklonio i Prsten Vuka, zvaničnu Nagradu i poklon Festivala, te izrazio zahvalnost za sve što je Gradska uprava do sada učinila za festival i posebnu zahvalu za ono što tek slijedi, jer razumijevanje i komunikacija sa Gradskom Upravom je tek sada na visokom i ozbiljnijem niovu.

Pored značajne finansijske podrške Grada, Gradonačelnica Karić će ove godine sudjelovati i u programu "We are the Europe" te prisustvovati događajima i druženjima sa mladim filmskim autorima i glumcima koji dolaze iz skoro 15 zemalja, te biti jedna od domaćina zajedno sa 6 ambasada koje podržavaju OFF.

Inače, Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo je najveći omladinski festival filma u jugoistoćnoj Evropi i najznačajniji festival za mlade filmske autore u Bosni i Hercegovini. Festival godišnje posjeti 150 akreditovanih gostiju iz 11 zemalja svijeta, a prošle godine, 45 filmova, na pet lokacija je gledalo više od 12 hiljada posjetilaca.

OFF doprinosi poboljšanju turističke slike grada, te značajna sredstva vraća u državnu kasu putem turističkih taksi i drugih dadžbina, čime je u više navrata do sada potvrdio svoj kulturni i turistički uspjeh.

Omaldinski Film Festival izražava veliku zahvalnost Gradonačelnici Karić i gradskoj Upravi na potvrđivanju partnerstva i finansijskoj podršci Festivalu.