Petak, 10.03.2023.

Dva filma iz utrke za nagradu Oscars u programu ovogodišnjeg 15.OFF-a

Dva filma iz utrke za nagradu Oscars u programu ovogodišnjeg 15.OFF-a

Posebnu pažnju pridodajemo kategoriji Najbolji strani film, među kojima se nalaze i dva naslova koja će biti prikazana na ovogodišnjem 15.Telemach Omladinskom Film Festivalu Sarajevu.

"Everything, Everywhere, All at one", uvrnuta naučno-fantastična avantura, predvodi u broju nominacija za 95. dodjelu Oskara koji će se održati 13. marta. Na drugoj poziciji iza slijedi Netflixov film “All Quite on Western Front”, ep o Prvom svjetskom ratu, i “The Banshees of Inisherin”, film o mračno komičnom pogledu na prijateljstvo koje se odvija u pozadini irskog građanskog rata, od kojih su oba postigla rezultat devet nominacija.

“Trougao tuge”, jedan od najgledanijih i najboljih filmova godine sa najvećim podjelama, imao je snažnu projekciju u utorak ujutro, osvojivši nominacije za scenario i za režiju Rubena Östlunda, švedskog reditelja koji je osmislio ovu jedinstvenu satiru. Za nagradu za režij, Ruben će "boriti" protiv Spielberga, Todda Fielda (“Tár”), Martina McDonagha (“The Banshees of Inisherin”) i rediteljskog dvojca Daniela Kwan-a i Daniela Scheinerta (“Sve svuda i odjednom”). To je kategorija u kojoj u potpunosti dominiraju muškarci. Posljednje dvije pobjednice za najbolju režiju, Jane Campion ("The Power of the Dog") i Chloe Zhao ("Nomadland"), bile su žene, a postojale su neke nade da bi Sarah Polley iz filma "Women Talking" mogla dobiti nagradu za najbolju režiju.

Posebnu pažnju pridodajemo kategoriji Najbolji strani film, među kojima se nalaze i dva naslova koja će biti prikazana na ovogodišnjem 15.Telemach Omladinskom Film Festivalu Sarajevu.

U utrci za nagradu u ovoj kategoriji su “All Quiet on the Western Front” (Njemačka), “Argentina, 1985” (Argentina) , “Close” (Belgija), “EO” (Poljska) i film “The Quiet Girl” (Irska) 

Upravo filmovi "EO" i "Close", iz ove kategorije, potvrđeni su kao prva dva naslova u kategoriji OFF Generation Features - takmičarski dugometražni filmovi, 15.Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo.

"EO" je dramski "on the road" film iz 2022. u režiji Jerzyja Skolimowskog. Inspirisan filmom Roberta Bresona iz 1966. Au Hasard Balthazar, prati život magarca rođenog u poljskom cirkusu. Film je premijerno prikazan u konkurenciji na Filmskom festivalu u Cannesu u maju 2022. godine, gdje je osvojio nagradu žirija, izjednačivši se s Osam planina.

"Close" je dramski film o odrastanju iz 2022. godine u režiji Lukasa Dhonta, po scenariju Dhonta i Angela Tijssensa, koji su se ponovo ujedinili u pisanju scenarija, nakon njihovog prvog dugometražnog filma Djevojka (2018). U filmu glume Eden Dambrine, Gustav de Waele, Emilie Dequenne i Léa Drucker.  "Close" je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 26. maja 2022. i dobio je pohvale kritike i osvojio Grand Prix. Film je objavio Diaphana Distribution u Francuskoj 1. novembra 2022. i Lumière u zemljama Beneluksu 2. novembra prošle godine.

@omladinski.ba Da li ste znali da dva filma iz utrke za Oskare će biti prikazani u sklopu ovogodišnjeg OFF-a? Držimo fige za CLOSE i EO ❤️ #fyp #off #telemach #LorenzoZuzolo #eo #close #oscars95 #sarajevo #belgium #poland #film #cinema ♬ original sound - OFF

Ovogodišnji, 15. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo će se održati od 18-22. jula na pet festivalskih lokacija sa najvećim brojem filmova i gostiju do sada, čime će biti obilježen petnaesto rođendan najvećeg i najznačajnijeg festivala omladinskog i kratkog filma u jugoistoćnoj Evropi.

Pogledajte nominacije u svim kategorijama na zvaničnoj stranici Oskara.