Srijeda, 21.09.2022.

Beautiful Beings, najbolji dugometražni film 14.OFF-a, nominovan za nagradu Oskar

Beautiful Beings, najbolji dugometražni film 14.OFF-a, nominovan za nagradu Oskar

Ovogodišnji najbolji dugometražni film, 14.OFF-a, Beautiful Beings, nominovan je za nagradu Oskar.

Islandska filmska i televizijska akademija odabrala je film Beautiful Beings Guðmundura Arnara Guðmundssona kao službenu prijavu Islanda u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma za dodjelu Oskara 2023.

Svijet drame za odrastanje premijerno je prikazan u Berlinskoj panorami ove godine, gdje je osvojio oznaku Europa Cinemas Label, a zatim je igrao na preko 30 festivala, osvojivši do danas osam nagrada. Trenutno je izabran za dugu listu Evropskih filmskih nagrada.

Ovaj igrani film je Guðmundssonov drugi film nakon njegovog nagrađivanog debitantskog igranog filma Heartstone.

Smještena u islandsku prijestolnicu Reykjavik, drama prati Adija, tinejdžera kojeg je odgojila vidovita majka, koji usvaja maltretirano dijete u svoju grupu nasilnih nesklada.

Kada agresivno ponašanje dječaka eskalira prema životno opasnim situacijama, Addi počinje doživljavati niz vizija poput snova. Hoće li njegova novootkrivena intuicija voditi njega i njegove prijatelje na sigurniji put ili će dalje zaroniti u nasilje?

Beautiful Beings je intimna i srceparajuća priča, predstavljena na iskren i odmjeren način”, navodi se u saopćenju islandske komisije za odabir Oskara.

„Glavni dio efektivnosti filma je hvalevrijedna i jedinstvena izvedba mlade i hrabre glumačke ekipe. Ton, duh i emocija naracije koriste filmsku formu na izvanredan način, što rezultira sirovim i moćnim iskustvom.”

Island je ranije bio nominiran za Oskara u ovoj kategoriji, za film Children Of Nature Friðrika Þóra Friðrikssona iz 1991. godine. 

New Europe Film Sales bavi se međunarodnom prodajom Beautiful Beings i sklopio je ugovore na više teritorija, uključujući Veliku Britaniju, Beneluks, Njemačku, Mađarsku i Španiju. Američki distributer je Altered Innocence.

Film je producirao Anton Máni Svansson iz Join Motion Pictures na Islandu, u koprodukciji sa Motor Productions (Danska), Hobab and Film i Väst (Švedska), Bastide Films (Holandija) i Negativ (Češka).

Film je podržan od strane Islandskog filmskog centra, islandskog Ministarstva industrije i inovacija, Islandske nacionalne radiodifuzne službe RÚV, Sena, Danskog filmskog instituta, DR, Scanboxa, Švedskog filmskog instituta, Film i Väst, Holandskog filmskog fonda, Holandske filmske produkcije Incentive , Češki filmski fond, Nordisk Film & TV fond i Eurimages.

Izvor: Deadline.com