Četvrtak, 10.11.2022.

OFF Pro: Film "Jan" donosi istinitu priču o ljubavi koju sabotira sopstvena nesigurnost i strah

OFF Pro: Film "Jan" donosi istinitu priču o ljubavi koju sabotira sopstvena nesigurnost i strah

U produkciji CINEA Entertainemnt i OFF Pro u Sarajevo je završeno snimanje novogm kratkog filma Kenana Musića, čiji je scenarij napisao po isitnim događajima koji su se u Sarajevu desili prije tri godine. U korijenu priče su društvene mreže, prijateljstvo i lične slobode.

Glavne uloge u filmu tumače Maksim Jovanović, koji tumači lik Jana, Ammar Fazlagić koji tumači Janovog najboljeg druga te Arma Tanović i Mehmed Porča, koji tumače uloge Janovih roditelja.

Maksim, Ammar su dio OFF Talents programa koji je ove godine predstavio prvu generaciju mladih talentovanih glumaca, a upravo iz ovog programa u filmu će se pojaviti i Zan Mujkić i Nejla Podžić koji ostvaruju značajne uloge.

U filmu se pojavljuju i sarajevske glumice Maja Salkić - Burazerović, Margarita Mladinić, Hana Zrno te mladi Harun Kurić.

"Ovo je tema i slučaj u kojem se transformiše naizgled neuništiva veza, testiraju se limiti, granice i pogledi, za koje se cijelog života mislilo da su sve osim ono što na kraju zapravo i jesu. Živeći u društvu koje ne može da prihvati različitosti, kakve god one bile, shvatio sam da borba za druge, empatija, te priča o onome što zaista jeste oko nas, može samo meni pomoći da mi da snagu, da nekada neki svoj problem, koji bi me eventualno u očima "normalnih" činio "ludim i bolesnim", te da svoje misli, strahove ili ideje kažem glasno i ponosno. Ovo je film koji traga za mjestom gdje nema potrebe za etiketiranjem nagona te film koji izaziva prepoznavanje ljubavi u svim njenim oblicima. Suočimo se sa onim što se dešavalo u srednjoj školi kada sam i ja išao i što se dešava danas." - navodi Kenan Musić, scenarista i reditelj filma.


 

Direktor fotografije je mag. art. Mario Ilić, s kojim je Musić radio već dva filma. Izvršni producenti filma su Mirza Čustović i Andrej Bačić.

Snimanje filma je planirano u drugoj sedmici oktobra, dok će njegovo pretpremijerno prikazivanje, pred odlazak na film festivale, biti održano sredinom mjeseca novembra. 

Film se snima u sklopu projekta OFF Pro koji će u iduće 2 godine proizvesti 5 kratkih filmova u 5 različitih gradova. 

U produkciji OFF Pro i CINEA Entertainment u Sarajevu završeno snimanje kratkog igranog filma JAN, sarajevskog producenta i reditelja Kenana Musića. Prva klapa filma je pala u ponedeljak 31. oktobra, a film se snimao na više od deset lokacija u Sarajevu sve do kraja sedmice.


“Jan” je film o prijateljstvu i ljubavi, u trenutku i u životu kada su impulsi i promjene neodoljivi a strah najveći problem. Bježeći od realnosti i pritiska svog oca, osamnaestogodišnji Jan počinje da ispituje svoje osjećaje prema svom najboljem drugu, vodeći računa da ne pokvari najvrijednu stvar koju ima u životu. I dok je za njegovog najboljeg druga sve ovo još jedan izazov sa društvenih mreža i samo igra, za koju uskoro shvata da je otišla predaleko, Jan počinje da se bori sa svojim stvarnim osjećajima i unutrašnjim konfliktom i pokušava da zadrži druga i izbjegne reakciju svog oca. Odbacivanje Jana od strane njemu najvažnije osobe koju ima i agresivni otac te maltretiranje od strane drustva, natjerat će ga na najgori potez.

Pretpremijera filma je zakazana za 23.12.2022. godine, dok će film javnosti biti dostupan tek nakon festivla, na jesen 2023. godine.


Foto: Ervin Golubović, OFF Press.