16.Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo mladim autorima predstavlja najznačajniju platformu za njihove početke, razvoj te umrežavanje sa kolegama iz cijelog svijeta. Kao Festival koji je u potpunosti posvećen novim idejama i generacijama novih autora, Telemach OFF se može pohvaliti da je veliki broj regionalnih evropskih autora upravo odrastao i napredovao uz sam Festival.

Jedan od onih koji od 2021.godine na Telemach Omladinskom Film Festivalu Sarajevo ima film svake godine je Karlo Gagulić, mladi reditelj i producent iz Hrvatske koji ove godine na OFF stiže sa filmom „Šta će selo reći“. Prethodnih godina Karlo se sarajevskoj publici predstavio sa 4 filma. „Šta će selo reći“ će biti prikazano u sklopu OFF Shorts 1 programa te u sklopu programa „Make it short“ na Poli Open Air Cinema.

Inače, tri Karlova filma su dostpna i u OFF + videoteci u sklopu Telemach EON kluba.

Sa Karlom uvijek ima povoda za razgovor, no ovaj put još više, te smo mu, u susret njegovom četvrtom dolasku u Sarajevo, postavili nekoliko kratkih pitanja.

OFF: Ovo je vaš četvrti put na Omladinskom Film Festivalu u Sarajevu. Kako se osjećate povodom povratka i šta očekujete od 16. Telemach OFFa?

K: Jako mi je drago da smo OFF i ja prijatelji već 4 godine zaredom i to još od pandemije u 2021. godini. OFF je za mene predivan festival, sve moje kolege koje rade na filmovima jedva čekaju tu svjetsku premijeru u Sarajevu – to je ono što se doslovni priča pod pauzama za ručak u vrijeme snimanja filma. 

OFF: Kakve reakcije očekujete od publike u Sarajevu na vaš film “Šta će selo reć”?

K: Do sad su reakcije publike bile vrlo pozitivne, vjerujemo da će se i publici u Sarajevu isro svidjeti film. Mislim da će biti onih u publici koji će se bar na neki način prepoznati ili su osjetili taj dio balkanskog mentaliteta. 

OFF: Koji su najveći izazovi s kojima ste se suočili tokom snimanja ovog filma i kako ste ih prevazišli?

K: Izdvojio bih dva najveća: Prvo, pronalazak direktora fotografije, a potom snimanje za vrijeme Uskrsa. Jako nam je bilo teško pronaći pravog direktora fotografije koji je spreman snimati najzahtjeniju scenu u filmu – koja ima preko 70 kadrova, a šestero ljudi sjedi i priča za stolom. Za to je ipak trebalo iskustva i puno pripreme, a onda kad amo ga našli, a to je sada moj dragi kolega Sandro Sklepić sve je bilo lakše. Redovito smo sa stand in statistima odlazili na lokaciju kako bismo znali svaki kadar kojeg snimamo točno u milimetar. 

OFF: Kako vidite svoj napredak kao režiser i producent od vašeg prvog pojavljivanja na ovom festivalu do sada?

K: Defintivno vidim napredak, ja sam na OFF došao 2021. godine na poziv direktora festivala Kenana Musića, koji je vidio moj igrani film “Brod u boci” i htio ga je selektirati. Taj film napravljen je za 200 eura, a danas je obavezna literatura u srednjim školama u Hrvatskoj. U ovih par godina koliko se bavim filmskom industrijom dokaz je da sam postepeno rastao jer filmove koje danas radimo imaju podršku Hrvatskog audiovizualnog centra istaknutih partnera i sponzora koji surađuju sa Playboxom, produkcijskom kućom koju sam osnovao u međuvremenu. Trenutno,  Playbox radi seriju po istoimemnom kratkometražnom filmu “Brod u boci” koja će biti dostupna na streaming platformama.

OFF: Kakvi su vaši planovi za budućnost? Radite li već na nekom novom projektu ili imate ideje za nove filmove?

K: Trenutno razvijam dva projekta – jedan dokumentarni koji je u pripremi i jedan igrani film, ali zbog ugovora o tajnosti moram vas još držati u neizvjesnosti. Ali ono što sigurno publika može očekivati je serija “Brod u boci” koja će 2025.  biti dostupna cijelom svijetu. 

OFF: Kao mladi režiser i producent iz Zagreba, kako vidite trenutnu filmsku scenu u regiji? Šta mislite da bi moglo da se poboljša za mlade autore?

K: Ako govorimo o studentskom filmu, mislim da su nam filmovi sve bolji i bolji. Jako puno mojih kolega sve više napreduje i mislim da ako ovako nastave da će filmovi iz naše regije daleko do gurati u narednih 10 godina. Ovim putem pozivam sve javne institucije u regiji koji financiraju filmove, da daju mladima šansu jer ipak na nama svijet ostaje.