OFF_YE

OFF_YE (OFF Youth Experience) program namijenjen mladima u dobi od 16 do 19 godina i baziran je na razmjeni učesnika država regije Balkana i Evrope. Program je sastavljen od radionica filmske kritike, predavanja, omladinskog žirija i osmodnevnog druženja i umrežavanja.


OFF Youth Experience (OFF_YE) je program Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo namijenjen mladim zaljubljenicima u film u dobi između 16 i 22 godine. Inspiriran uspješnim Giffoni Film Festivalom u Italiji, ovaj program ima za cilj potaknuti dodatnu kreativnost, razviti i usavršiti kritičko razmišljanje i filmsku kritiku te interakciju i diskurs među mladim učesnicima. Program je namijenjen mladima iz Bosnei Hercegovine i regije jugoistočne Evrope.

OFF_YE potiče mlade ljude da iznes svoje mišljenje i stav o pogledanim filmovima, prezentuju svoje ideje i da aktivno sudjeluju u donošenju odluke o najboljim filmovima Telemach OFF-a. Pored toga, OFF_YE donosi obrazno segment koji obuhvaća sticanje i usavršavanje znanja u različitim segmentima filmske industrije, uključujući pisanje scenarija, filmsku kritiku, produkciju, glumu.

Program se sastoji od: filmskih radionica i master class programa, radionice filmske kritike te omladinskog žirija, koji donosi odluku od najboljim filmovima u 3 kategorije.

Svi učesnici OFF_YE u dobi od 16-19 godina su i članovi omladinskog žirija koji tokom Festivala ima zadatak pogledati 20 kratkih filmova u kategoriji OFF Shorts te 8 dugometražnih filmova, dok učesnici u katetegoriji od 20-22 godine gledaju filmove u selekciji OFF Generation Shorts i 8 filmova u kategoriji OFF Generation Features. U konačnici obje kategorije žirija donose odluku u najboljim filmovima u navedenim kategorijama gdje se, pored nagrade stručnog žirija dodjeljuje i nagrada omladinskog žirija. 

Najvažnija prednost OFF Youth Experience programa je razvoj praktičnih vještina u filmskoj produkciji i pričanju priča te shvaćanju filma i njegove važnosti. Mladi ljudi dobivaju priliku izraziti svoje mišljenje i kreativnost te razvijaju kritičko razmišljanje i vještine kritičkog gledanja filma te usavršavanje sposobnosti javnog diskursa. Osim toga, program promiče međukulturno razumijevanje i razmjenu kulturnih vrijednosti, iskustava te podstiče otvoreni dijalog među mladima te ih aktivno uključuje u sve aktivnosti festivala, čineći ih najvažnijim segmentom Festivala.

Učestovanje u ovom progrmau za mlade je moguće na dva načina: kroz razmjenu i saradnju Telemach OFF-a sa drugim Festivalima i projektima sličnog tipa iz jugoistočne Evrope te kroz prijavu koja će biti otvorena u mjesecu Februaru 2024.godine.

Učesnicima programa je obezbjeđen smještaj, akreditacija, dnevni obroci, dok su svi učesnici koji dolazne iz drugih gradova i državana, pored Sarajeva, dužni sebi pokriti troškove smještaja.

Smještaj u Sarajevu za učesnicke se organizuje po principu razmjene sa drugim učesnicima iz Sarajeva ili u studentim smještajima, a sa ciljem što većeg i boljeg umrežavanja učesnika i konstantnom druženju. Svi maloljetni učesnici će imatei obezbjeđenog "vođu" ima koji će biti njihov team leader tokom boravka u Sarajevu.

U 2024.godini u programu se očekuje 70 učesnika i to iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, S.Makedonije, Grčke, Albanije, Crne Gora i Kosova.

>>> Detalji programa i opšti uslovi


Filmovi u konkurenciji: nisu blockbasteri, ali jesu priče koje bude emociju

Gosti festivala, učesnici, autori i žiri: razmjena energije na festivalu gdje smo svi zvijezde

Fantastične premijere i zaista posebni događaji

Telemach OFF ne prikazuje blockbastere, već pažljivo odabrane filmove iz svih krajeva svijeta i za sve uzraste. 

Jedno je sigurno: nećete dobiti spojlere o najiščekivanijim filmovima jer ćete ih pogledati među prvima i to je zaista tako. Zahvaljujući saradnji Telemach OFF-a sa međunarodnim vodećim distributerskim kompanijama i producentima, moći ćete da dobijete pregled najtraženijih priča i filmove koji će svi ostali moći vidjeti tek u kinu u redovnim projekcijama. Štaviše, imaćete priliku da upoznate i glumačku ekipu svakog tog filma koji svi čekaju. Poznato je da naš Festival svake godine ugosti velike glumačke zvijezde, koje svi znate sa Netflixa, Amazon Prime-a ili HBO Max-a! Ovo je prilka da svi zajedno budemo jedno veliko društvo tokom osam dana.

Festival za istinske zaljubljenike u film. Poznati glumci, glumice, reditelji i rediteljice sa OFF_YE učesnicima zajedno, bez razdvajanja

Telemach OFF je jedinstveno mjesto za sve. Osam dana Festivala, na našem Festivalu svi su zvijezde svog filma. Razmjena energije koja se ovdje dešava rijetko se viđa drugdje jer Festival daje priliku da i specijalni gosti, i mladi žiri, i autor te svi drugi učesnici zajedno provode vrijeme, nevažno koji je razlog njihovog dolaska na Festival. Bilo da su glumci, reditelji, pjevači, autori ili kreatori, zapravo nije važno, svi smo jednaki kroz OFF_YE  program. 

Ugosti vršnjaka, da bi i on ugostio tebe, odmah nakon OFF-a!

OFF_YE se jednim djelom bazira na “host families” programu, gdje mladi iz drugih zemalja dolaze na razmjenu u Sarajevo a nakon toga su i sami domaćini svojim kolegama iz Sarajeva. Ako si iz Sarajeva i imaš mogućnost ugostiti svoje vršnjake, prilikom prijave to naglasi i mi ćemo s tobom sve dogovoriti, a tebi, već nakon 16.Telemach OFF-a, slijede putovanja na partnerske festivale u regiji!