Profil


Omladinski Film Festival Sarajevo: Fokusiranje na nove ideje i ljude 
Omladinski Film Festival Sarajevo je najveći i najznačajniji festival kratkog profesionalnog filma u jugoistočnoj Evropi. Stavljaujući u prvi plan mlade amaterske i profeisonalne filmske autore, te kreirajući paltformu na kojoj je glavni cilj umrežavanje i razvoj mladih  filmskih autora, OFF se pozicionirao kao jedinstven i nezaobilazan kutlurni, turistički i filmski događaj u cijeloj Evropi. U svom programu, OFF svake godine prikazuje u prosjeku 70 filmova, organizuje niz muzičkih sadržaja, ko-produkcijski market i edukativne master class radionice te niz konferencija i prijema gdje Festivala spaja nove, mlade i starije iskusne profeisonalce, sponzore, distributere, predstavnike počitičkog i javnog života te sve predstavnike iz društva i industrije koji mogu pomoći razvoju filmske umjetnosti i kulturnog turizma. 
 
OFF se održava na pet lokacija šriom Grada Sarajeva te sa oko 15000 posjetilaca i više od 1000 ostvarenih noćenja u 5 dana predstavlja jedan od najznačajnijih kulturnih i turističkih projekata u Gradu Sarajevu. Sa slavnim gostima, mladim glumcima sa Netflixa, Amazon Primea te HBO Max, OFF je drugi po veličini  i po značaju film festival u Bosni Hercegovini, gdje upravo ovakvi sadržaji generišu veliki broj domaćih i stranih gostiju te publike te ne jadistven način pristupa novim generacijama sa ciljem edukacije i promocije gledanja kratkog filma, ali generalno festivalskih filmskih naslova. OFF se fokusira na nove ideje i ljude i ne libi se direktno u ime mladih pozivati i potencirati teme koje se, veoma često, ostavljaju sa strane. 
 
U prosjeku Festival predstavlja 200 akreditovanih gostiju (po Festivalu) i na desetine novinarskih ekipa od čega 5 internacionalnih eminentnih medija koji prate festivalska dešavanja, program i aktivnosti. Omladinski Film Festival Sarajevo glavni akcenat stavlja na regionalni i evropski kratki studentski i kratki profesionalni film. Cilj je promovisati mlade filmske autore iz jugoistočne Evrope i stvoriti platformu i ambijent u okviru kojih mogu predstaviti svoje profesionalne i amaterske filmove te steći nove kontakte i veze za dalje djelovanje.
 
Festival je poznat i po svojim jedinstvenim otvorenim kinima i generalnoj otvorenošću Festivala i jednostavnošću u komunikaciji publike, autora i specijalnih gostiju. Festival je dosada posjetilo niz teen glumačkih zvijezda, slavnih reditelja, producenata i autora iz cijelog svijeta. Festival u svom programu predstavlja filmove u tri takmičarske selekcije (OFF Shorts, OFF Generation Short i OFF Genration Features) te kroz revijalne sekcije OFF Screen i OFF Retrospective.