O FM JAM-u

Fm Jam je nastao 13. decembra 1999. kao radio emisija na tuzlanskom Kameleon radiju, čiji su voditelji bili Emir Alagić i Erol Tahirović.


Fm Jam je nastao 13. decembra 1999. kao radio emisija na tuzlanskom Kameleon radiju, čiji su voditelji bili Emir Alagić i Erol Tahirović. Kroz emisiju je predstavljena hip-hop kultura i muzika, i ostvareni su prvi kontakti sa lokalnim umjetnicima. Ekipi se ubrzo pridružuju AOG graffiti crew, Dirty Angelz rap skupina, Dirty Angelz breakdance crew, bend Defence i brojni drugi. Tokom 2000. godine nastaju prvi demo snimci Ede Maajke, Dirty Angelza, Hamze, Frenkija. Iste godine Edo Maajka i DJ Soul pokreću inicijativu za formiranje zajedničke grupe Disciplinska Komisija. U tom periodu Fm Jam organizuje i svoje prve koncerte i zabave. 

Prve hip-hop zabave u organizaciji Fm Jam-a održavaju se početkom 2000. u raznim tuzlanskim klubovima. Sljedećih godina Fm Jam izvođači počinju izdavati svoje solo albume. Prvi album Ede Maajke objavljen je 2002. za hrvatsku izdavačku kuću Menart, te se suradnja nastavlja i u narednim godinama objavljivanjem albuma izvođača Frenkie i grupe Defence. 

2001. Pored rada na albumima, u ovim godinama dolazi i do brojnih sporednih aktivnosti. Fm Jam u Tuzli organizuje prvi domaći hip-hop festival Unity, koji iz godine u godinu okuplja izvođače iz BiH i regije.Festival Unity prestaje se održavati 2010. godine. Fm Jam izvođači osvajaju muzičke nagrade i nominacije na manifestacijama Porin, Davorin, MTV Europe Music Awards, Zlatna Koogla, Crni Mačak.[

2003. Edo Maajka postaje glavni protagonista dokumentarnog filma Trajno nastanjeni stranac, a 2007. dokumentarnog filma Sevdah o rodama. 2003. objavljuje naslovnu pjesmu i video spot za film Ljeto u zlatnoj dolini reditelja Srđana Vuletića. Iste godine Fm Jam učestvuje u produkciji prve BiH rap opere Prosjačka Opera u režiji Branka Šimića. Za ovu priliku Edo Maajka je prilagodio tekstove Bertholda Brechta domaćim prilikama, a DJ Soul je producirao veći dio muzike te radio na prilagodbi pozorišne izvedbe u hip-hop stilu. U predstavi su učestvovali i drugi muzički producenti iz BiH i Hrvatske, a glumačku postavu sačinjavali su studenti završnih godina Akademija dramskih umjetnosti iz Banje Luke i Tuzle.

2006. Edo Maajka pojavljuje se i kao glas u animiranim filmovima i njihovim nastavcima Brother Bear (2003), Chicken Little (2005), Ice Age: The Meltdown(2006).Frenkie izdaje album Odličan CD (2005) sa kojim osvaja nagradu Davorin za najbolju muzičku suradnju na pjesmi Hajmo ih rušit' sa Edom Maajkom, te nagradu Zlatna Koogla za najboljeg novog izvođača. Pjesma Soundtrack sa ovog albuma pojavljuje se u holivudskom filmu The Incredible Hulk, a Fm Jam ekipa pozvana je na premijeru filma na Sarajevo Film Festival.

2006. Frenkie se aktivno uključuje u promociju aktivističkog pokreta DOSTA! te izdaje istoimeni album, a svi prihodi donirani su pokretu. Bend Defence u kojem je Edo Maajka započeo karijeru 2006. godine za Menart/Hayat objavljuje prvi domaći reggae album Baga Music. Iste godine Moonjah i DJ Soul osnivaju Baga Sound, DJ duo koji se bavi produkcijom, organizacijom evenata i promocijom reggae kulture. 

Početkom 2014. godine Fm Jam-u se priključuju DJ i producent Indigo iz Tuzle, reper Kontra iz Sarajeva, te reperica Sassja iz Tuzle. Kontra za Fm Jam izdaje solo album Igra Riječi (2014), a Sassja sa izdavačkom kućom Menart potpisuje ugovor za snimanje prvog albuma Taktički Praktično (2015). Frenkie objavljuje album DNA (2014), koji je prvo izdanje u Bosni i Hercegovini koje je objavljeno isključivo na gramofonskoj ploči. Muziku za album je radio domaći producent Billain, čija se produkcija pojavljuje i na mnogim ranijim Fm Jam izdanjima. Album je ponuđen publici za besplatno skidanje na globalno popularnoj stranici Red Bull. Sa ovim proizvođačem energetskih napitaka Frenkie i DJ Soul surađuju krajem 2014. kao domaćini velikog muzičkog događaja Red Bull Soundclash u Zenici. 2015. objavljen je prvi frenkijev album najvećih hitova Reexperience, a na kojem se nalaze dvije nove pjesme Film i SCA. Tokom 2015. godine objavljena su dva dokumentarna filma - Stani Na Put, i Soul Train. Film Stani Na Put je dokumentarac muzičke televizije MTV Adria u režiji Nemanje Đerića. Kroz fim se pored drugih balkanskih muzičara Edo Maajka, Frenkie, DJ Soul i Kontra prisjećaju vremena nastanka regionalne hip-hop scene.

Soul Train je dokumentarac u režiji Nermina Hamzagića o Fm Jam-u koji prati putovanje vozom petorice bh. hip-hopera, DJ-eva i producenata kroz cijelu zemlju i njihove susrete sa muzičarima koji se bave potpuno drugačijim vrstama muzike.

2016. Frenkie, Kontra i Indigo predstavljaju svoj prvi zajednički album Putanja objavljen za Universal Music. Album je sniman u Berlinu, a njegovo snimanje je dokumentovao fotograf i video reditelj Mario Ilić.