Eko Festival - OFF Goes Green

Od 2023. godine OFF će prestati sa printanjem festivalskih kataloga te time smanjiti potrošnju papira ali i sredstava koja trošimo na doslovno uništavanje šuma i niz drugih aktivnosti


Mijenjanje životnih navika i stvaranje pozitivnog utjecaja na okoliš naša je svakodnevna borba jer smo svakim danom sve više zabrinuti zbog klimatskih promjena i prirode oko nas. Svjesni smo globalnih problema i različitih faktora koji narušavaju prirodni eko sistem te posljedica po naše zdravlje. 

Svi mi radimo svoj dio posla, bilo da se radi o reciklaži, korištenju ekološki prihvatljivih vozila ili pak smanjenju korištenja štetnih materijala, no moramo biti svjesni da razgovor o zaštiti životne sredine i edukacije su nešto čemu moramo pridodati više pažnje, zbog novih naraštaja i generacija.

Eko Friendly Festivali su, možemo slobodno reći ideologija koja je ukorijenjena u industriju muzičkih, filmskih i drugih festivala od njenih skromnih početaka, ali nije uvijek uspješno provedena u praksi. Danas, međutim, razni festivali poduzimaju veće korake nego ikad da smanje svoje emisije ugljičnog dioksida, ne samo promovirajući ekološki prihvatljive prakse, već primjenjujući nove strategije za borbu protiv klimatskih promjena.


S tim u vezi, Omladinski Film Festival Sarajevo od ove godine postaje "Eco Friendly Festival" te naše prakse zaštite okoliša uvećamo i konkretizujemo više nego prethodnih godina, kada smo za službeni transport počeli koristiti e-vozila, smanjili broj printanih materijala isl. Dok naši gosti i posjetitelji festivala budu tražili nemirnu zebnju sa svojim omiljenim umjetnicima, filmskim sadržajem i zabavom, mi se sve više ekološki osvješćujemo i stoga ne želimo grižnju savjesti.

Od 2023. godine OFF će prestati sa printanjem festivalskih kataloga te time smanjiti potršnu papira ali i sredstava koja trošimo na doslovno uništavanje šuma; OFF će umjesto dosadašnjih PVC plastičnih akreditacija početi izdavati kartonske akreditacije od recikliranog papira; nastavljamo korištenje ekološki prihvatljivih aparata i procesa za organizaciju naših događaja, a zasigurno ostajemo posvećeni korištenju električnih vozila tokom Festivala.

Prije i tokom 15.Telemach Omladinskog Film Festivala, prezentovat ćemo niz edukacija, ideja i strategija kako zajedno možemo doprinjeti smanjenju zagađenosti i pomoći našoj prirodi! Neka svaki dan bude dan planete, jer druge zemlje nemamo.