Subota, 02.03.2024.

Telemach OFF predstavio Antidiskriminacijsku politiku Festivala

Telemach OFF predstavio Antidiskriminacijsku politiku Festivala

Telemach OFF vjeruje u važnost globalno povezane filmske i medijske zajednice koja se zalaže za raznoliku, inkluzivnu, jednaku i pravednu filmsku industriju zasnovanu na vrijednostima umjetnosti, filma, međusobnog poštovanja, slobode govora i progresivnosti.

Na Dan nulte diskriminacije, 1. marta, slavimo pravo svakoga da živi punim i produktivnim životom — i živi ga dostojanstveno. Dan nulte diskriminacije naglašava kako se ljudi mogu informirati i promovirati inkluziju, suosjećanje, mir i, iznad svega, pokret za promjenu. Dan nulte diskriminacije pomaže u stvaranju globalnog pokreta solidarnosti za okončanje svih oblika diskriminacije.

Simbolično 1. marta, Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo je usvojio i objavio Antidiskriminacijsku politiku Festivala, ističući značaj promocije jednakih prava i prava na slobodu i izbor. Iako OFF od svog osnivanja konstantno i snažano se zalaže za jednaka prava svih, od velikog je značaja ozvaničiti zvanični dokument i stav Festivala, posebno u godini kada se širom Evrope i svijeta bilježi rast radikalnih desničarskih ideja, diskriminacijskih migracionih politika te narušavanje prava manjina, LGBTQ+ zajednice, žena, djece i drugih oblika diskriminacije i nasilja.

Između ostalog navedeno je: 

"Omladinski Film Festival Sarajevo ne prihvata seksizam, rasizam, kolorizam, homofobiju, bifobiju, interfobiju i transfobiju ili neprijateljstvo, antisemitizam, islamofobiju, fašizam, dobnu diskriminaciju, sposobanizam i druge i/ili intersekcionalne oblike diskriminacije. 

Osim toga, Omladinski Film Festival Sarajevo ne toleriše bilo kakve akte nasilja, zlostavljanja ili uznemiravanja bilo koje verbalne, fizičke, seksualne ili druge prirode prema svojim posjetiteljima, gostima, partnerima i zaposlenicima. U slučaju kršenja Kodeksa ponašanja, Omladinski Film Festival Sarajevo zadržava pravo da uskrati osobama pravo na pristup festivalu zajedno i ujedno na lokacijama ili u on-line izadnjima."

Omladinski Film Festival Sarajevo neće biti mjesto na koje su došli oni koji podržavaju diskriminaciju i stavove koji vode ka podjelama te će snažno kao i do sada biti na strani onih koji ne mogu govoriti i agresivno promovisati i zahtjevati slobodu govora i opredjeljenja u svakom smislu.

Kompletnu Antidiskrminacijsku politiku Festivala pogledajte ovdje.