Srijeda, 24.01.2024.

OFF Pro Industry Days 2024: 10.000 EUR za ko-produkciju kratkih filmova

OFF Pro Industry Days 2024: 10.000 EUR za ko-produkciju kratkih filmova

OFF Pro Industry Days je program namijenjen filmskoj industriji i traje četiri dana u sklopu svakog izdanja Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo. Sastoji se od niza programa namijenjenih isključivo industriji, a pojedini programidostupni su i javnosti.

Cilj industrijskog programa OFF-a je osnažiti nove filmske stvaraoce, posebno one s debitantskim ili novim projektima, nudeći im razne pogodnosti kroz edukacijske i razvojne programe Festivala te sudjelovati u masovnoj proizvodnji kratkih filmova. Fokus je na zemlje jugoistočne Evrope te projekte koji uključuju veći broj regionalnih ko-producenata.

U sklopu OFF Pro Industry Days svake godine festival predstavlja i najznačajniji program - OFF Co-pro - jedinstveni koprodukcijski market, namijenjen projektima u razvoju. OFF Co-pro je ujedno i najveći koprodukcijski market namijenjen kratkim filmovima u regiji, jedini takav u Bosni i Hercegovini te jedan od najvećih u Evropi, sa fondom od preko 10.000,00 EUR - in cash te u filmskim uslugama u svim fazama produkcije.

U protekloj godini Telemach OFF je kroz koprodukcijski market sudjelovao u proizvodnji dva filma – film „Ribice“, Sare Ristić, „Nikad neću zaboraviti“, Karla Gagulića i Mirele Salihović a u pripremi je i početak snimanja trećeg filma koji će se raditi u koprodukciji sa S. Makedonijom. Filmovi će biti prikazani u sklopu 16. Telemach OFF-a u programu OFF Pro Alumni Screenings.

U 2024.godini, nagradni fondovi i sredstva za ko-produkciju će se povećati, što će Sarajevo i Telemach OFF, dodatno pozicionirati kao bitan i nezaobilazan segment u filmskoj proizvodnji kratkog filma, koji nije u jasnom fokusu čak ni nekih većih i vodećih film festivala. 

Novitet u programu OFF Pro Industry Days od 2024.godine je i OFF Pro Market koji će predstaviti preko 12 izlagača iz 8 zemalja, respektabilnih distributera, produkcijskih kuća, filmskih škola koji će također biti na raspolaganju mladim autorima i profesionalcima za razvijanje daljih saradnji i koprodukcija. Pored ova dva segmenta OFF Pro Industry Days, na rasporedu je i niz industry projekcija, Distributrion talks, nekoliko radionica, masterclass programa te jedno izdanje OFF Mastermind programa.

Konkurs za prijavu projekata u razvoju za OFF Co-pro market je otvoren od 25. januara i trajat će do početka mjeseca maja. U sklopu pitching sesije 24. jula predstavljeno će biti 12 projekata koji će se boriti za ko-produkcijska sredstva i non-cash podršku za realizaciju filmova. Prijave se šalju putem servisnog portala OFF-a kojem se pristupa putem ovog linka.