Četvrtak, 02.11.2023.

Film JAN, u produkciji OFF Pro, od marta 2024. dolazi na HBO Max

Film JAN, u produkciji OFF Pro, od marta 2024. dolazi na HBO Max

Kritičari, mediji i publika film „Jan“ su nazvali „bitnim iskorakom u bh. i regionalnoj kinematografiji“ te „hrabar potez mlade filmske ekipe“. Nakon projekcije filma u Skopju, reditelj i glumci filma sa publikom su razgovarali čak dva i po sata, a interesovanje publike koja nije vidjela film i danas je veliko.

Kratki igrani film „Jan“, producenta i reditelja Kenana Musića, na proljeće 2024.godine biće dostupan na popularnoj HBO Max platformi.

Nakon sarajevske pretpremijere u novembru prošle godine, te nakon što je, kako je distributer Pixel4k i planirao, film imao limitirana prikazivanja u S. Makedoniji, Hrvatskoj, Italiji i Bosni i Hercegovini, film će gledaoci u BiH i jugoistočnoj Evropi moći gledati upravo na HBO Max platformi.

Scenarij i režiju filma potpisuje Kenan Musić, fotografiju i montažu Mario Ilić a glavne uloge su ostvarili naturšćići Maksim Jovanović, Ammar Fazlagić te bh. glumci Arma Tanović i Mehmed Porča.

Pored njih u filmu se pojavljuju i Hana Zrno, Zan Mujkić, Maja Salkić i drugi.

Film je sniman u produkciji OFF Pro, uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS. 

“Jan” je film o prijateljstvu i ljubavi, u trenutku i u životu kada su impulsi i promjene neodoljivi a strah najveći problem. Bježeći od realnosti i pritiska svog oca, osamnaestogodišnji Jan počinje da ispituje svoje osjećaje prema svom najboljem drugu, vodeći računa da ne pokvari najvrijedniju stvar koju ima u životu. I dok je za njegovog najboljeg druga sve ovo još jedan izazov sa društvenih mreža i samo igra, za koju uskoro shvata da je otišla predaleko, Jan počinje da se bori sa svojim stvarnim osjećajima i unutrašnjim konfliktom i pokušava da zadrži druga i izbjegne reakciju svog oca.

Kritičari, mediji i publika film „Jan“ su nazvali „bitnim iskorakom u bh. i regionalnoj kinematografiji“ te „hrabar potez mlade filmske ekipe“. Nakon projekcije filma u Skopju, reditelj i glumci filma sa publikom su razgovarali čak dva i po sata, a interesovanje publike koja nije vidjela film i danas je veliko. Zagrebačka publika je u razgovoru nakon projekcije bila uplakana, a veliki dio njih je tokom čestitanja ekipi filma ispričao svoja vlastita iskustva sa kojima su se poistovjetili gledajući film. 

Inače, ovo je prvi put ikada da HBO otkupljuje prava na kratki igrani film iz Bosne i Hercegovine. Nakon akvizicije filma „Jan“, OFF Pro i Pixel4k najavili su početak snimanja prve sezone istoimene serije, koja će imati 7 epizoda. Seriju, po ideji Kenana Musića piše Armin Behrem. Početak snimanja planiran je na proljeće 2024.godine. Svi detalji će biti poznati početkom godine, a ono što je sigurno da će serija okupiti velika imena bh. glumišta te nove mlade glumice i glumce.