Petak, 13.10.2023.

Telemach OFF u Zagrebu najavio 16. izdanje Festivala od 8 dana i predstavio Sarajevo kao UNESCO Grad Filma

Telemach OFF u Zagrebu najavio 16. izdanje Festivala od 8 dana i predstavio Sarajevo kao UNESCO Grad Filma

U prezentaciji Festivala i Sarajeva naglašen je potencijal OFF-a i glavnog grada Bosne i Hercegovine kada su u pitanju filmska industrija i kreativne industrije, generalno.

U organizaciji Udruženja Mladih Umjetnika BiH (organizatora Omladinskog Film Festivala Sarajevo), Univerziteta Vern i Playbox Produkcije, u Zagrebu je održana prezentacija 16.Telemach Omladinskog Film Festivala Sarajevo te Sarajeva kao UNESCO Grada Filma.

Nakon kratke press konferencije i prezentacije Festivala, održan je i cocktail party i druženje za zvanice. Događaju u Zagrebu su prisustvovali reditelji i rediteljice, mlade glumice i glumci, predstavnici javnog i kulturnog života Republike Hrvatske, kao i mladi autori, studenti filma Univerziteta VERN i prijatelji OFF-a. 

16.Telemach OFF u Zagrebu je, kao najveći regionalni festival za mlade autore i najveći festival omladinskog filma, pozvao sve filmske autore iz Evrope da budu dio idućeg izdanja festivala i iskoriste sve pogodnosti koje im Sarajevo, kao UNESCO Grad Filma, nudi. U tom kontektu OFF se posebno dotakao ko-produkcija i bitnosti regionalne saradnje u segmentu prozivodnje kratkog filma.

„OFF će sa svojim ko-produkcijskim marketom te programom OFF Pro Industry days u iduće 3 godine postati vodeća industrijska platforma za kratki film i proizvodnju i to ono što ne možemo postići bez saradnji koje sada imamo sa regijom i projekata na kojima snažano radimo kako bi u te tri godine na raspolaganju imali više od 50.000 EUR-a za pomoć proizvodnji“ – istakao je Mirza Čustović, programski i kreativni producent Festivala.


 U prezentaciji Festivala i Sarajeva naglašen je potencijal OFF-a i glavnog grada Bosne i Hercegovine kada su u pitanju filmska industrija i kreativne industrije, generalno.

„OFF najveći akcenat stavlja na promociju domaćih i evropskih mladih autora te njihove filmove, nebitno da li bili debitantski ili već profesionalni projekti. U proteklim godinama OFF je predstavio preko 100 mladih filmskih autora iz Evrope i regije Balkana, a mnogi od njih su svoje prve profesionalne korake i isksutva imali upravo na Telemach OFF-u, a danas su to iskusni filmski radnici i to je ono što nas čini ponosim. Tako je Telemach OFF bio baza i odskočna daska za brojne mlade rediteljice i reditelje ali i glumce iz Srbije, Hrvatske, S. Makedonije, Grčke, Austrije, Slovenije – svi oni danas su repektabilni filmski radnici.“ – rekao je Kenan Musić, direktor Festivala.

Pored toga, OFF je u Zagrebu predstavio 3 najveća noviteta Festivala u 2024. godini; prvi je povećanje ko-produkcijskih grantova; drugi novitet je OFF_YE (Youth Expirience) program koji će okupiti blizu 150 mladih iz 14 zemalja koji će biti dio omladinskog žirija i sudjelovati u OFF radionicama tokom trajanja Festivala. Ovaj program je baziran na konceptu Giffoni Expirience. (op.a. Giffoni je najveći festival filma za djecu i mlade na svijetu).

 

Treći, najveći novitet predstavljen u Zagrebu je broj dana Telemach OFF-a od 2024. godine – naime Festival po prvi put od 2019. godine povećava broj dana Festivala i to na 8, tako da 16. Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo će se održati od 19-26. jula 2024.godine na preko 7 lokacija, sa više od 80 filmova, 4 velika muzička događaja i sa očekivanih 25.000 posjetilaca i preko 400 gostiju iz 18 zemalja svijeta.

Prijave za takmičarske selekcije će biti otvorene u decembru 2023. godine, dok će prijave za OFF Pro Work in progress i ko-produkcijski market te OFF_YE program od Februara 2024. godine.


Predstavljanje Telemach OFF-a u Zagrebu dolazi nakon gostovanja OFF-a u Skopju gdje je prikazan i film Kenana Musća „Jan“, nastao u ko-produkciji OFF Pro. Programi u svim gradovima regije se realizuju pod pokroviteljstvom Federalnog Ministarstva kulture i sporta.