Srijeda, 29.12.2021.

Ministar Samir Avdić je "Glas Mladih" 2021. godine

Ministar Samir Avdić je "Glas Mladih" 2021. godine

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić upriličio je danas prijem za mladog glumca Haruna Ćehovića i direktora Omladinskog Film Festivala Sarajevo Kenan Musića. Saradnja OFF-a i MKS KS od kako je na njegovom čelu Ministara Avdić više je nego odlična, a susreti i sastanci su učestali i produktivni.

Harun je primljen na nekoliko najboljih dramskih akademija na svijetu za MA programe vezane za glumu, a svoje daljnje školovanje izabrao je nastaviti na Royal Academy of Dramatic Art u Londonu. Ova edukacijska ustanova posjeduje tradiciju dugu 117 godina i nalazi se u top 10 najboljih dramskih škola svijeta. Anthony Hopkins, Alan Rickman, Joan Collins su samo neki od poznatih alumnista ove škole.

Kako je istakao ovaj mladi glumac, on će se naredne godine vratiti u Bosnu i Hercegovinu i nastaviti svoj umjetnički rad u svom rodnom gradu i svojoj državi.

“Izuzetna čast i privilegija je biti u društvu mladih uspješnih ljudi, koji svojim primjerom daju drugim mladim ljudima podstrek i želju da svoje namjere ostvare kroz uspješno školovanje, te promoviraju Kanton Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu na najbolji mogući način”, kazao je ovom prilikom ministar Avdić.

Nakon toga kratkog sastnaka, direktor Omladinskog Film Festivala Sarajevo, Kenan Musić, dodijelio je ministru Avdiću specijalnu plaketu “Glas mladih”.

Plaketa je ministru Avdiću uručena kao posebno priznanje zbog iznimnog zalaganja i rada sa mladima na polju kulture i sporta, te na mnogobrojnim projektima koji afirmišu, edukuju i osposobljavaju nove generacije kulturnih i sportskih djelatnika. 

“Mi na OFF-u smatramo da je djelovanje našeg, prije svega, velikog prijatelja Festivala ministra Avdića od velikog značaja za mlade ljude koji žele ostati u ovoj zemlji i početi voditi procese i biti dio novih pozitivnih priča. Njegovo zalaganje, posvećenost i iskrenost su nešto što je nedostajalo resoru kulture i sporta u Vladi KS, kroz koji i djeluje veliki broj mladih”, naveo je Musić.


Ovo je prvi put od 2015. godine, od kako OFF dodjeluje plaketu “Glas mladih”, da istu doijeli pojedincu iz nekog vladinog sektora, a ne instituciji. OFF je do sada imao samo tradiciju dodjeljivanja zahvalnica raznim nivoima vlasti i pojedincima za pomoć razvoja Festivala.

“Shodno tome, OFF-u je više nego drago da je ovu plaketu ove godine dobio upravo ministar Avdić, čovjek koji je i prije preuzimanja Ministarstva kulture i sporta bio dio pozitivnih priča i procesa”, poručili su iz direkcije OFF-a.

Ministar Avdić je kazao da mu ova plaketa znači mnogo, jer predstavlja priznanje njemu kao nekom ko obavlja javnu funkciju u cilju afirmacije i promocije povoljnog okruženja koje omogućava mladima funkcionisanje i egzistiranje na najbolji način.

“Koristim priliku da se zahvalim što sam baš ja odabran za dodjelu ove plakete, jer mi ona jako puno znači”, naglasio je ministar Avdić.

Podsjećamo, Ministar Avdić je na otvaranju 13.Omladinskog Film Festivala Sarajevo, zajedno sa Kenanom Musićem bio domaćin gostima i autorima Festivala.