19-23. JULI 2022

Ponedjeljak, 29.11.2021.

Pogledajte trailer za film "The World A Stage" sa Brankom Đurićem u glavnoj ulozi

Pogledajte trailer za film "The World A Stage" sa Brankom Đurićem u glavnoj ulozi

Film je sniman protekli mjesec u Beču, te ljetnoj kući pored Beča, u kojoj je živio Franz Ferdidand sa svojom porodicom, a nakon toga i u Sarajevu na nekoliko lokacija. U filmu se prikazuju i scene sa groba Franza i Sofije ali i do sada neotkriveni detalji pronađenih zapisa.

Dokumentarno-igrani film „The World A Stage“ sniman u produkciji Red Africa i CINEA Entertainmant, donosi priču o početku prvog svjetskog rata i događajima u Sarajevu iz 1914. godine koji su promijenili svijet. 

Ovaj film je na neki način film o manje poznatim događajima i činjenicama koji su prethodili ubistvu austrijskog prijestolonasljednika.

The World A Stage je film o atentatu na Franca Ferdinanda ispričana kroz zapise austro-ugarskog špijuna, koji je ujedno svoja saznanja, pod ucjenom, otkrivao i Rusiji. No nije to samo priča o atentatu, već opširna priča o svemu što je dovelo do atentata u bh. prijestolnici.

The World A Stage se sastoji od dokuemtarnih i igranih scena u filmu, a glavnu igranu ulogu ostvario glumac Branko Đurić Đuro. Pored Đurića u igranim scenama pojavljuju se i Hana Zrno, Emir Fejzić i Adnan Goro. U filmu se pojavljuju Ali Memija, Slađan Tomić, Kerim Nikšić, Timur Vilić i mnogi drugi. Specijalno pojavljivanje u filmu imaju i i profesor Amir Duranović te dr. Eli Tauber, predsjednik Udruženja „Haggadah“.


Glavna protagonistkinja filma  je Maria Mutapić - Wielowieyska, koja kroz čitav film donosi unikatnu priču zasnovanu na višemjesečnomm, dodatnom istraživanju činjenica o Prvom svjetskom ratu, a koju je provela Red Africa.

Producenti filma u Ruthie Alekseyev i Yakov Alekseyev. Scenaristica i autorica filma je Ruthie Aleksejey. Reditelj filma je Kenan Musić, a direktor fotografije i montažer Mario Ilić. Snimatelj tona je Predrag Đorda, dok su izvršni producenti Anita  Bajraktarević i Andrej Baćić.

Film je sniman protekli mjesec u Beču, te ljetnoj kući pored Beča, u kojoj je živio Franz Ferdidand sa svojom porodicom, a nakon toga i u Sarajevu na nekoliko lokacija. U filmu se prikazuju i scene sa groba Franza i  Sofije ali i do sada neotkriveni detalji pronađenih zapisa.

Film će premijerno biti prikazan u martu iduće godine, nakon čega će započeti svoj festivalski život.

Od mjeseca decembra će biti dostupnna i web stranica filma www.theworldastagemovie.com, na kojoj će biti obavljene sve priče iz filma pojedinčano, kao i razgovori sa ekipom i glumcima filma. Sadržaj stranice će predstavljati jedan svojevrsni nastavak filma u pisanoj formi ali će donijeti i mnogo ekskluzivnih sadržaja o produkciji filma i detaljimaa „iza kamere".