Ponedjeljak, 01.06.2020.

Drive-In Cinema Sarajevo od 24-28 Juna: 5 filmskih naslova za potpuno novi filmski ugođaj

Omladinski Film Festival Sarajevo ovog ljeta Sarajlijama ali i gostima glavnog grada donosi veliku filmsku atrakciju - Drive-In Cinema - prvo sarajevsko kino za aute, koje će u pet dana trajanja prikazati vrhunske filmske naslove pažljivo odabrane za ovu vrstu događaja i vrhunsko filmsko iskustvo.

Program Drive-In Cinema će trajati od 24. do 28. juna 2020. godine, kino će biti postavljeno u sarajevskom naselju Marijin Dvor (parking uz rijeku Miljacku/ulica Kotromanića), a kapacitet će mu biti 80 vozila po projekciji. Sve projekcije će počinjati u 21 sat, a očekuje se da svi posjetitelji na lokaciju otvorenog kina dodju najkasnije do 20:15. 


Prije početka filma prisutne goste koji će biti u svojim vozilima će zabavljati DJ, a u sklopu kina moći se kupiti kokice, hrana te piće. Cijena ulaza po vozilu je 10 KM, nezavisno od toga koliko osoba se nalazi u vozilu. Oni koji se odluče za petodnevni set ulaznica, moći će ga dobiti za 40 KM. 


Karte je, od 5. juna, moguće kupiti u sistemu kupikartu.ba, kao i na prodajnim mjestima kupikartu.ba i Omladinskog Film Festivala Sarajevo širom Bosne i Hercegovine. Svi filmovi za program Drive-In Cinema Sarajevo su pažljivo birani te su svojim sadržajem i radnjama idealni za prikazivanje u sklopu Drive-In Cinema.

Drive-in Cinema Sarajevo se otvara 24. juna filmom "Skin". "Skin" (Koža) je američki biografski dramski film koji je napisao i režirao izraelski režiser Guy Nattiv. Prati život Bryona Widnera, bivšeg člana skinhead grupe pod utjecajem neonacizma, te zvijezde koa što su Jamie Bell, Danielle Macdonald, Daniel Henshall, Bill Camp i drugi. 

Drugog dana Drive-In Cinema, 25. juna, na programu je film "Hotel Mumbai", akcijski triler iz 2018. godine režisera Anthonyja Marasa. Australsko-američko-indijska koprodukcija i istinita priča iz 2008. godine o hotelu Tajland Mahal Palace u Indiji.

Trećeg dana programa, 26. juna, na rasporedu je akciona komedija "American Made" iz 2017. godine, redatelja Douga Limana. U glavnim ulogama su Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright, Alejandro Edda, Mauricio Mejía, Caleb Landry Jones i Jesse Plemons. Film je Inspirisan životom Barryja Seala, bivšeg pilota TWA-e koji je letio u misijama za CIA-u, a postao je krijumčar droge za kartel Medellín u 1980-im. Kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, Seal je postao doušnik DEA-e. 

Četvrti dan Drive In-Cinema, u subotu, 27. juna, na programu je jedan od najneizvjesnijih filmova današnjice, s visokim ocjenama i sjajnim kritikama - "Kapetan Phillips" je američka biografska drama-triler iz 2013. godine, redatelja Paul Greengrassa, u glavnim ulogama su Tom Hanks i Barkhad Abdi. Film je inspiriran istinitom pričom o otmici Maersk Alabame iz 2009. godine, incidentu tokom kojeg je kapetan trgovačkog marinaca Richard Phillips uzeo kao taoca somalijske gusare u kanalu Guardafui pod vodstvom Abduwali Muse.

Drive-In Cinema program će u nedjelju, 28. juna, zatvoriti jedan od najboljih američkih festivalskih filmova u posljednjih nekoliko godina, prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2017. godine i film koji je osvojio simpatije širom svijeta - "Baby Driver”. Ovo je akcijski film iz 2017. godine koji je napisao i režirao Edgar Wright. Ansel Elgort ima ulogu mladog vozača koji traži slobodu sa svojom ljubavnicom Deborom (Lily James), što ih na kraju dovodi do grupe pljačkaša koji planiraju savršene pljačke. Brzina, adrenalin, sjajna muzika u filmu su samo neke od pozitivnih stvari u ovoj vrhunskoj akciji. U sporednim ulogama pojavljuju se Kevin Spacey, Jon Hamm, Eiza González, Jamie Foxx i Jon Bernthal.