Četvrtak, 20.06.2019.

Damian Hardung specijalni gost 11.Omladinskog Film Festivala Sarajevo

Damian Hardung specijalni gost 11.Omladinskog Film Festivala Sarajevo

Po prvi put nakon deset godina održavanja Omladinskog Film Festivala Sarajevo, najveći festival za malde filmske autore u regiji ugostit će planetarno popularnu glumačku zvijezdu, njemačkog glumca Damiana Hardunga

Najveća senzacija jedanaestog izdanja Omladinskog Film Festivala Sarajevo je dolazak mladog njemačkog glumca Damiana Hardunga. Povod njegovog dolaska u Sarajevo je regionalna premijera filma Felixa Bindera  „Red Bracelets: The Beginning“, u kojem Hardung tumači glavnu ulogu. Ovaj film će se na OFF-u emitovati 9. septembra u sklopu OFF Open Air Cinema Midtown (Igralište OŠ Safvet-beg Bašagić), nakon čega će se publici pokloniti i predstaviti mladi njemački glumac. 

Na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada 11.OFF-a Hardungu će biti uručen zlatni prsten festivala za najbolju glumačku interpetaciju u Netflixovoj seriji „How to sell drugs online“ i za sjajna glumačka dostignuća u 2018.godini u seriji „Red Band Society“ i filmu „The Name of the Rose“.

Hardung je rođen u Kölnu 1998.godine. Kao četrnaestogodišnjak dobio je stipendiju jedne njujorške privatne škole, kao izrazito talentovan i svestran dječak. Bavio se nogometom, a veoma rano je pokazao i svoj afinitet za glumu. Najpoznatiji je po Vox-ovoj seriji „Red Band Society“. Od 2018. godine često se može vidjeti i u serijama Netflix produkcije, od kada postaje jedan od omiljenih mladih evropskih glumaca.

Dobitnik je Nagrade Asocijacije njemačkih glumaca za najbolju mušku ulogu kao dio glumačkog ansambla u seriji „The Red Band Society“ (Roten Bänder).

Damian Hardung u Sarajevu će boraviti od 9-11. Septembra i većinu svog vremena provest će u druženju sa festivalskom publikom, a sa predstavnicima Festivala obiće i Roditeljsku kuću u Sarajevu.