Utorak, 10.07.2018.

Crnogorska "Lijenština" otvara program Velikih 5

Crnogorska "Lijenština" otvara program Velikih 5

Film Alekse Stefana Radunovića donosi priču o mladiću Milošu, razvedenom od svoje žene, kojem je zabranjeno da vidi svoje dijete jer nije u mogućnosti platiti alimentaciju.

U okviru ovogodišnje selekcije Velikih 5 biće predstavljen i film "Lijenština" crnogorskog reditelja Alekse Stefana Radunovića.Radunovićev film će otvoriti program Velikih 5, a dan poslije Festivala ekipa filma će učestvovati u programu "Coffee Break.." gdje će se družiti sa učesnicima i gostima Festivala.

Scenario za film “Lijenština” je napisao Aleksa Stefan Radunović tokom kursa Film for Social Transformation koji je organizovao Institut za studije i globalni prosperitet (ISGP) zajedno sa Iranskim režiserom i producentom Mohsenom Makhmalbafom.

Dio projekta činili su i Galen Humber (Kanada, direktor fotografije) i Kyle Schmalenberg (Kanada, rasvjeta), koji su, takođe, bili učesnici pomenutog kursa. Andisheh Namvari (Velika Britanija, producent), Ivan Mihoci (Hrvatska, snimatelj zvuka) i Ilija Vujošević (Crna Gora, scenograf) formiraju ostatak ekipe.

Svoju svjetsku premijeru "Lijenština" će imati na motovunskom film festivalu.

Prema riječima autora, “Lijenština” je pogled na život mnogih mladih i njihovih porodica u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici. Kroz priču o mladiću koji se bori da pronađe posao, film pokušava pokazati kulturu, ekonomske uslove zemlje i kako je normalizacija korupcije i nepoštenja dovela do očajanja i apatije.  

Sinopsis: Mladiću Milošu, razvedenom od svoje žene, je zabranjeno da vidi svoje dijete jer nije u mogućnosti platiti alimentaciju. Pokušava pronaći posao da bi opet bio sa svojim malim dječakom. Na svom putu nailazi na prepreke kao što je sopstveni ponos, apatija, korupcija i ekonomski uslovi države u kojoj živi.


Review programskog kolegija Festivala

Film Alekse Radunovića je zaista pravo osvježenje u filmskoj industriji regije. Posebno nas raduje činjenica da baš ovakav film dolazi iz Crne Gore koja je u posljednjih nekoliko godina stidno i veoma tiho predstavljala svoje filmove i mlade autore. Kada Bosanci naprave film o stereotipnim glupim i šašavim Bosancima, a sada i Crnogorci film o steretipno lijenim Crnogorcima to samo pokazuje odlucnost i spremnost autora da se bave aktuelnim stvarima i problemima i mane se tematika koje ne pripadaju ovom vremenu i novim generacijama. Lik Miloša u filmu „Lijenština“ je veliki postotak mladih ljudi u Crnoj Gori ali i regiji koji zbog niza problema i stereotipnih predrasuda u društvu doživljavaju zastoj u svom napretku. Kako god, mladi uvijek na kraju nađu način jer znaju kad je dosta i kad treba napraviti preokret. Film „Lijenština“ je zaista osvježenje na filmskoj sceni. Od uvodnog kadra filma pa do uvođenja likova i razvoja radnje, reditelj itekako zna šta želi da akcentuje i čime želi da se bavi. Čak i onda kada pomislite da je radnja predvidiva i da će film već nakon 20 minuta gledanja već biti razrješen, reditelj na veoma simpatičan i vješt način vraća pažnju na novu radnju i dešavanja. Ima momenata kada reditelj, sa svojim dugometražnim prvijencom želi pokazati sve što je naučio, no nije mu za zamjeriti – doza simpatičnosti, komedije ali i malo drame mu to opravdavaju. Na kraju, posebno bi istakli autentičnost same radnje, likova i njihovih odnosa. Omladinski Film Festival Sarajevo ima zadovoljstvo raditi bh. premijeru ovog filma te otvoriti program „Velikih 5“ upravo „Lijenštavinom“.