Petak, 15.07.2016.

Drugačiji od ostalih: Omladinski film festival ove godine posvećen maloljetničkoj delikvenciji

Drugačiji od ostalih: Omladinski film festival ove godine posvećen maloljetničkoj delikvenciji

U Domu oružanih snaga BiH danas je održana press konferencija povodom održavanja prvog Omladinskog Film Festivala (OFF). Prema riječima Moamera Kasumovića umjetničkog direktora, Omladinski Film Festival Sarajevo ima tradiciju dugu 8 godina. ‘Prvobitni i primarni razlog njegovog osnivanja bio je aktiviranje i promoviranje mladih i njihovih vrijednosti.

Bosna i Hercegovina, zajedno sa regijom u kojoj se nalazi, je zemlja koja jako malo pridodaje važnosti i pažnje omladini, posebno mladima koji se bave filmskom i bilo kakvom drugom umjetnošću. Omladinski Film Festival Sarajevo se upravo želi baviti tim problemima i nedostacima.’- rekao je Kasumović.

Pored takmičarskog programa, OFF se fokusira na edukaciju, obrazovanje i sticanje novog znanja kroz prizmu filma i umjetnosti, a o aktuelnim i bitnim problemima koji tište mlade naraštaje – rekao je za Kenan Musić, direktor Festivala.

Omladinski Film Festival Sarajevo traje četiri dana, od 25. – 28. avgusta. Održava se na dvije festivalske lokacije. Glavni festivalski centar je smješten u Domu Oružanih Snaga BiH (Dom Armije) te na Žutoj tabiji, najatraktivnijoj turističkoj lokaciji u gradu Sarajevu. U sklopu Doma Oružanih Snaga BiH nalaze se festivalski centar, kino dvorana i otvoreno kino. U sklopu Žute tabije održava se program Otvorenog kina – Lazy Cinema Open Air.

‘Cilj Omladinskog Film Festivala Sarajevo je vratiti mladima poziciju u društvu koja im je nekada pripadala, osvijestiti društvo o problemima koji ih tište. Ono po čemu se OFF razlikuje od drugih omladinskih festivala što na problem ukazuje umjetničkim djelima i rješenja nudi kroz ista ta djela. Sekundarni cilj je oživiti zdrav takmičarski duh i omogućiti mladim filmskim autorima iz Bosne i Hercegovine, regije i Evrope da se upoznaju, razmjenjuju iskustva i ostvaruju nova poznanstva’- poručuju organizatori OFF-a.